Serviciul de Securitate al Ucrainei anunță că a dejucat o tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski

Serviciul de Securitate al Ucrainei anunță că a dejucat o tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski
Imagine simbol

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat astăzi că a dejucat planurile unei rețele de agenți ruși, care intenționau să-l asasineze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. De asemenea, ar fi fost vizați și alți reprezentanți ai conducerii de vârf a țării vecine.

Potrivit SBU, doi colonei din cadrul Direcției Pază de Stat a Ucrainei au fost demascați pentru trădare de stat și complicitate la comiterea unui atac terorist.

„Contraspionajul și anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) de a-l elimina pe președintele Ucrainei și alți reprezentanți ai celei mai înalte conduceri politico-militare a statului. Planurile urmau să fie puse în aplicare de o rețea de informații, care a fost expusă în prealabil de către Serviciul de Securitate al Ucrainei cu ajutorul conducerii Direcției Pază de Stat”, au transmis reprezentanții SBU.

Rețeaua, a cărei activitate era supravegheată de la Moscova de către FSB, includea doi colonei din cadrul Direcției Pază de Stat a Ucrainei, care transmiteau informații secrete Federației Ruse.

„Una dintre sarcinile rețelei de informații FSB era să caute executori în rândul militarilor apropiați de securitatea președintelui, care să îl ia ostatic pe șeful statului și, ulterior, să-l omoare. În afară de Volodimir Zelenski, inamicul intenționa să-l lichideze pe șeful SBU Vasili Maliuk, Șeful Serviciului de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Kiril Budanov și alți oficiali. De exemplu, lichidarea șefului Direcției principale de informații Kirill Budanov urma să fie efectuată înainte de Paște”, precizează Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Autoritățile ucrainene precizează că suspecții au transmis informații confidențiale reprezentanților serviciului rus de informații și au pregătit și ascuns mijloace și instrumente pentru comiterea unui act terorist. Șeful SBU, Vasili Maliuk, a declarat că atacul terorist trebuia să devină „un cadou” pentru președintele rus Vladimir Putin la inaugurarea sa.

SBU precizează că planurile au fost dejucate, iar suspecții au fost reținuți și ulterior arestați. În timpul perchezițiilor, la domiciliile acestora au fost găsite arme și documente care conțineau dovezi ale activității infracționale.

Suspecții riscă închisoare pe viaţă.