Sergio Mattarella vine luni la Chișinău. Este prima vizită oficială a unui președinte italian în țara noastră

Sergio Mattarella vine luni la Chișinău. Este prima vizită oficială a unui președinte italian în țara noastră
Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, va efectua săptămâna viitoare o vizită de două zile în R. Moldova. Potrivit administrației prezidențiale de la Chișinău, Mattarella se va afla în capitala țării noastre pe 17 și 18 iunie, aceasta fiind prima vizită oficială a unui lider italian în R. Moldova.

Cu ocazia vizitei lui Sergio Mattarella, luni, 17 iunie, la Palatul Republicii va fi organizat un concert dedicat operei compozitorului italian Giacomo Puccini. La eveniment vor fi prezenți șefii celor două state.

Marți, 18 iunie, președinta Maia Sandu îl va întâmpina pe omologul său italian la Președinție, în cadrul unei ceremonii oficiale. Ulterior, cei doi președinți vor susține o conferință de presă comună.

„Italia găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diasporă, acest fapt contribuind la fortificarea legăturii dintre state, la dezvoltarea economiei ambelor țări și la consolidarea punților între oameni și comunități, pornind de la afinitățile culturale”, precizează responsabilii de la Președinție.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit Chișinăului, cooperarea dintre R. Moldova și Italia se desfășoară pe multiple paliere. Astfel, în perioada 2022-2023, cu sprijinul Italiei au fost amenajate mai multe centre de primire a refugiaților și au fost procurate 21 de vehicule pentru poliția de frontieră.

În ceea ce privește cooperarea economică, Italia este al șaselea partener comercial al R. Moldova, cu peste 1.200 de companii cu capital italian prezente în țara noastră. Concomitent, Italia a contribuit considerabil în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, compensând o parte din facturile la energie, plătite de cetățenii moldoveni în sezonul rece.

Totodată, R. Moldova și Italia cooperează pe dimensiunea de securitate internațională, în special, în cadrul misiunilor de pacificare sub egida ONU.