Șeful diplomației moldovenești pleacă la Bruxelles, în contextul prezentării raportului de extindere al UE

Șeful diplomației moldovenești pleacă la Bruxelles, în contextul prezentării raportului de extindere al UE
Sursa foto: GettyImages

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în contextul prezentării de către Comisia Europeană a raportului de extindere al UE.

În cadrul prezentării raportului de extindere al Comisiei Europene, șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu va avea întrevederi cu directorul general pentru vecinătate și extindere -  Gert Jan Koopman, secretarul general al Secretariatului General al Consiliului UE - Thérèse Blanchet și secretarul general al Comisiei Europene -  Ilze Juhansone.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va participa la evenimentul cu genericul „Pachetul de extindere 2023 al Comisiei Europene și calea europeană a Moldovei”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri, 8 noiembrie, ca blocul să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova odată ce vor îndeplini condițiile restante, au declarat doi oficiali UE pentru Reuters.

Ambii oficiali, unul care a văzut un proiect de raport al Comisiei Europene înainte de publicare și altul care este familiarizat cu conținutul acestuia, au spus că recomandările înseamnă că negocierile oficiale cu Kiev și Chișinău ar putea începe anul viitor.

Și europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, a anunțat că săptămâna aceasta este una importantă pentru țara noastră.

R. Moldova și Ucraina au depus cereri de aderare la UE în martie 2022 și li s-a acordat statutul de țară candidată la UE.

Parlamentul European a votat joi, 5 octombrie, rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2023.

Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, R. Moldova a îndeplinit 3 din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene.

R. Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022.

Procedura de aderare a R. Moldova la UE este complexă și lungă. Majoritatea experților estimează că țara noastră ar putea intra în UE, în cel mai bun caz, după 2030.