Șeful diplomației moldovenești cere Ungariei să reia zborul direct Budapesta-Chișinău

Șeful diplomației moldovenești cere Ungariei să reia zborul direct Budapesta-Chișinău
Colaj ziar.md

Compania low-cost Wizz Air ar putea să reia cursa Budapesta-Chișinău, începând cu data de 2 aprilie curent. Șeful diplomației moldovenești, Mihai Popșoi, a discutat despre importanța acestui zborul direct cu omologul său maghiar, în cadrul vizitei sale de lucru în Ungaria.

„Am discutat despre modalitățile de dinamizare a Parteneriatului Strategic moldo-ungar, cu accent pe cooperarea pe dimensiunea integrării europene, dezvoltarea colaborării sectoriale şi intensificarea schimburilor comerciale. În acest sens, am evidențiat importanța reluării zborului direct Budapesta - Chișinău de către compania Wizz Air, începând cu 2 aprilie curent”, a declarat ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău.

La Budapesta, Mihai Popșoi și ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului - Péter Szijjártó, au semnat un plan de acțiuni între cele două ministere, în vederea schimbului de cunoștințe privind procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit Ministerului de Afaceri Externe al R. Moldova, documentul prevede mai multe beneficii pentru cetățenii țării noastre:

  • funcționarii publici vor beneficia de expertiza Academiei Diplomatice Maghiare în materie de integrare în UE, prin seminare și traininguri organizate atât la Chișinău, cât și la Budapesta;
  • vor avea loc schimburi de diplomați, cadre universitare, oficiali, experți și cercetători pentru a sprijini procesul de integrare a Republicii Moldova în UE;
  • acordarea unei cote din bursele Stipendium Hungaricum, prevăzute pentru studenții moldoveni în domeniul studiilor UE pentru programele de licență, postuniversitare și doctorat în universitățile maghiare.

Wizz Air, din nou în spațiul aerian al R. Moldova

La începutul lunii martie 2023, Wizz Air a suspendat toate zborurile către și dinspre Chișinău în legătură cu riscului ridicat din spațiul aerian al țării”.

Peste mai bine de jumătate de an, la mijlocului lunii noiembrie, premierul Dorin Recean anunțase că operatorul aerian low-cost va reveni în R. Moldova în decembrie. Compania a operat primul zbor pe 14 decembrie 2023, după o pauză de opt luni.