Șeful biroului Interpol Moldova - printre persoanele reținute de procurorii anticorupție? Precizările Guvernului

Șeful biroului Interpol Moldova - printre persoanele reținute de procurorii anticorupție? Precizările Guvernului
Viorel Tențiu. Sursa foto: Ambasada Republicii Moldova în SUA / Facebook

Șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, ar fi fost reținut în urma perchezițiilor efectuate de procurorii anticorupție, în cadrul unui dosar în care funcționari publici din R. Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a șterge numele mai multor criminali notorii din lista Interpolului. Surse din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și din alte instituții de forță au declarat pentru Europa Liberă că Țentiu nu este singurul reținut, și că ar fi încă „alte câteva persoane”.

Persoane familiarizate cu mersul anchetei au comunicat Europei Libere că arestul lui Viorel Țentiu ar fi urmat să fie anunțat în cadrul briefiengului de presă susțin de șefa PA, Veronica Dragalin, însă acest lucru s-a „refuzat în ultimul moment”.

Sursa citată precizează că Veronica Dragalin și Viorel Țentiu nu au răspuns la apelurile jurnaliștilor, pentru a oferi o reacție.

Anterior, publicația EvZ de la București a scris că printre funcţionarii moldoveni reţinuţi se regăsește atât Țentiu, cât și şeful Inspectoratului General pentru Migraţie al Ministerului de Interne - Mihail Vodă, fostul ministru al Justiţiei - Vitalie Pîrlog, precum și avocatul Oleg Mîţă - care l-a apărat pe liderul liderului organizaţiei criminale „Makena”, Vladimir Moscalciuc, dar și pe fostul deputat democrat, Vladimir Andronache.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Rugat să comenteze veridicitatea acestor informații, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul că Viorel Țentiu, Mihail Vodă, Vitalie Pîrlog și Oleg Mîță ar fi vizați în achetă.

„Este evident că organul de urmărire penală trebuie să confirme în cel mai scurt timp identitatea persoanelor vizate, pentru că este o informație de interes public. [...] Pe linia Executivului dar și a instituției de resort care este vizată nemijlocit - Ministerul Afacerilor Interne (MAI), lucrurile sunt clare. Dacă persoanele au încălcat legea, trebuie să suporte consecințele și să fie pedepsite pentru acțiunile comise”, a declarat Daniel Vodă în cadrul conferinței de presă susținută după ședința Guvernului din 5 iunie.

Deși a evitat să confirme informațiile apărute în presa din R. Moldova și România, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că a discutat în această dimineață cu responsabilii de la MAI și că instituția „va coopera strâns pentru a oferi organului de urmărire penală toate detaliile necesare”.

„Cu siguranță, colegii de la MAI ar putea să ofere presei comentariile instituționale care vizează conversațiile în jurul acestei anchete inclusiv pe parcursul zilei curente”, a conchis Vodă.
Anchetă comună între R. Moldova și Franța, cu asistența FBI. Patru persoane au fost reținute, într-o schemă ce vizează Interpol
În această dimineață, 4 iunie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat multiple percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Instituția investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane pub…

Marți, 4 iunie, PA a anunțat că a efectuat 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Până la ziua de ieri, patru persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore.

Instituția investighează o presupusă schemă de corupție, prin care persoane publice din R. Moldova și din alte state primesc mită pentru a permite persoanelor care fac obiectul „Notificărilor Roșii” de la Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în R. Moldova și în alte țări.