Seceta afectează circulația barjelor pe Dunăre. Fermierii moldoveni nu își pot exporta cerealele

Seceta afectează circulația barjelor pe Dunăre. Fermierii moldoveni nu își pot exporta cerealele
Sursa foto: Emilian Robert Vicol

Barjele nu se pot deplasa pe Dunăre, din cauză că nivelul apei este prea mic. Astfel, agricultorii, inclusiv cei moldoveni, nu își pot exporta cerealele. Fermierul Serghei Ivanov, din raionul Fălești, a declarat acest lucru pentru AGRO TV Moldova.

„Este o batjocoră totală și ar fi bine ca să sunați la minister și să întrebați care e situația? Barjele nu se încarcă pentru că a scăzut nivelul apei în Dunăre, e bătaie de joc”, a menționat fermierul.

Potrivit sursei citate, directorul interimar al Agenției „Apele Moldovei”, Nicu Belitei, a precizat că nivelul apei pe râurile Tisa și Dunăre este foarte scăzut, iar situația ar putea să se înrăutățească.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Problema este la nivel regional, inclusiv în Bulgaria și în România. În Bulgaria s-a pus limită pentru navigare pentru anumite nave. Situația la zi nu cred că o să se schimbe din simplul motiv că soluția ar fi pe termen scurt”, a spus Nicu Belitei.

Reprezentanții Agenției „Apele Moldovei” au explicat că debitul apei în Dunăre este foarte mic din cauza secetei.

R. Moldova nu deține stații de măsurare a nivelului apei la Portul Giurgiulești, ci doar pe râul Prut, în orașul Costești din raionul Rîșcani, și pe râul Nistru, în orașul Dnestrovsc din regiunea transnistreană. Ambele râuri sunt și ele afectate de secetă.