Se confiscă și în R. Moldova: În ce cazuri șoferii pot rămâne fără mașini. Noua măsură

Se confiscă și în R. Moldova:  În ce cazuri șoferii pot rămâne fără mașini. Noua măsură
Sursa foto: noi.md

Șoferii din R. Moldova ar putea rămâne fără mijloacele de transport ce le aparțin, acestea fiind confiscate, în cazul în care conduc fiind în stare de ebritetate sau dacă predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce. Noua măsură a intrat în vigoare, a precizat Inspectoratul General al Poliției (IGP), joi, 7 septembrie.

Persoanele care conduc vehiculul în stare de ebrietate ce depășește gradul maxim stabilit de lege, care predau cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane care este privată de dreptul de a conduce vehicule, precum și cei care conduc autovehiculul fiind privați de dreptul de a conduce - riscă să rămână fără mașini.

În baza ordinului Inspectoratului General al Poliției (IGP) nr.310 din 4 septembrie curent a fost aprobată Instrucțiunea privind modul de aplicare a art.439/7 din Codul Contravențional al R. Moldova referitor la confiscarea specială a vehiculelor în cadrul procesului contravențional.

Confiscarea specială se aplică de către instanța de judecată la demersul agentului constatator.

„Agentul constatator al Poliției doar constată fapta, iar ulterior urmează să solicite instanței de judecată aplicarea măsurii de siguranță - confiscarea specială a vehiculului”, a precizat IGP.

Primul caz a fost deja înregistrat la Florești

Un angajat al Inspectoratului de Poliție Florești, în vârstă de 34 de ani, s-a tamponat cu mașina într-un copac, vineri seara, 1 septembrie, fiind beat la volan și în uniforma de serviciu. Acesta a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind de 1,16 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Ministrul de Interne, Adrian Efros, a precizat că polițistului i-a fost confiscată mașina, acesta fiind primul caz înregistrat.

Poliția din Florești a pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, iar Direcția Inspectare Efectiv a IGP a demarat imediat o anchetă internă în acest sens, fiind dispusă suspendarea din funcție a polițistului.

Conform datelor oficiale, în primele opt luni ale anului 2023 au fost documentate peste 123.000 de depășiri de viteză, dar și peste 4.000 de șoferi beți.

Potrivit ministrului de Interne, Poliția va intensifica acțiunile menite să stopeze condusul sub influența alcoolului și a stupefiantelor, iar autoturismelor șoferilor găsiți vinovați de asemenea încălcări - vor fi confiscate de stat.

Legea se aplică și în România

Și în România se confiscă mijloacele de transport ale șoferilor care se urcă la volan sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice.

De menționat că, confiscarea mașinilor este pusă în practică de alte țări din UE.