Școlile moldovenești din stânga Nistrului, impuse să achite taxe mai mari pentru serviciile comunale

Școlile moldovenești din stânga Nistrului, impuse să achite taxe mai mari pentru serviciile comunale
Sursa foto: Biroul politici de reintegrare

În anul 2024, Tiraspolul a impus cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană să achite taxe mai mari pentru serviciile comunale. Potrivit Biroului politici de reintegrare, măsurile unilaterale ale pretinselor autorități față de instituțiile de învățământ moldovenești, aplicate diferențiat, constituie noi acțiuni abuzive și discriminatorii în dosarul școlilor.

Mai exact, mai multor instituții de învățământ care se află sub jurisdicția R. Moldova le-au fost majorate taxele pentru serviciile comunale, după cum urmează:

  • energie electrică - de la 0,76 lei pentru un kwh la 1,75 lei pentru un kwh (altor instituții până la 2,53 lei);
  • energie termică – de la 353,18 lei/ 392,2 lei pentru o Gcal la 937,15 lei/943,24 lei pentru  o Gcal (altor instituții până la 1425,4 lei);
  • gaze naturale – de la 0,38 lei pentru 1 m³ la 3,52 lei pentru un 1 m³ (altor instituții până la 6,13 lei);
  • apă și canalizare – de la 14,9 lei pentru 1 m³ la 23,04 lei pentru 1 m³.

Astfel, Biroul politici de reintegrare precizează că va interveni împreună cu Ministerul Educației și Cercetării pentru a acorda măsurile necesare de suport, inclusiv pentru a compensa cheltuielile adițional suportate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Contrar celor convenite anterior în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, de a crea un mediu predictibil și prielnic desfășurării procesului educațional în cele opt școli cu predare în limba română din regiune, de-a lungul timpului, Tiraspolul, sub diferite pretexte nefondate, refuză abordarea atât în esență, cât și de principiu, a majorității subiectelor de actualitate din domeniul educațional. Tiraspolul refuză inclusiv convocarea de aproape doi ani a ședinței grupurilor de lucru pentru educație, unde sunt antrenați experți de pe ambele maluri”, precizează Biroul.

Potrivit autorităților de la Chișinău, printre alte probleme majore cu care se confruntă școlile moldovenești din stânga Nistrului se numără:

  • reîntoarcerea sediilor instituțiilor de învățământ sau oferirii altora, potrivite procesului de studii și necesităților;
  • transmiterea citațiilor ilegale tinerilor din cele opt școli, care sunt luați la evidență pe malul drept;
  • transmiterea solicitărilor către administrațiile instituțiilor de învățământ de a prezenta listele nominale ale tinerilor pentru a fi luați la evidență militară ori pentru a fi înrolați în așa-zisele structuri de forță;
  • barierele artificiale în calea liberei circulații pentru profesori/personalul instituțiilor și a bunurilor destinate acestora.