Șase organizații din țară au primit o finanțare totală de un milion de lei pentru proiecte de îmbătrânire activă

Șase organizații din țară au primit o finanțare totală de un milion de lei pentru proiecte de îmbătrânire activă
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: UNFPA Moldova

Șase organizații neguvernamentale din R. Moldova beneficiază de o finanțare totală de un milion de lei, din bugetul de stat, pentru implementarea proiectelor de promovare a unui stil de viață activ și implicarea socială a persoanelor vârstnice. Ceremonia de decernare a certificatelor de grant a avut loc astăzi, 27 mai, la casa Guvernului.

La ediția din acest a Programului Național de Granturi Mici în domeniul îmbătrânirii active și sănătoase au participat 46 de organizații, care au propus proiecte menite să promoveze îmbătrânirea activă la nivel local și regional.

Șase organizații au ieșit câștigătoare și au primit o finanțare totală de 1 milion de lei, alocată din bugetul de stat, pentru implementarea inițiativelor ce vizează activități educaționale, recreative, sociale și de voluntariat. Scopul pricnipal al acestor proiecte este promovarea unei îmbătrâniri demne și active pentru vârstnici.

Cele șase organizații câștigătoare sunt:

  • Asociația Obștească „Casmed” din municipiul Bălți a primit 336.000 lei pentru proiectul „Universitatea mai aproape de tine”. Acesta presupune organizarea cursurilor în cadrul Universității de Vârsta a Treia pentru 60 de persoane din trei localități din raionul Fălești, incluzând 40 de sesiuni interactive de învățare.
  • Asociația Grupului de Acțiune Locală „Plaiul Codrilor” din satul Dolna, raionul Strășeni, a obținut 211.000 lei pentru integrarea îmbătrânirii active în strategia de dezvoltare locală, dezvoltarea competențelor digitale prin instruire intergenerațională și asigurarea a 65 de vârstnici cu telefoane mobile.
  • Asociația Obștească „Valea Dragă” din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul, va beneficia de 149.000 lei pentru crearea unui teren de minigolf și a unei zone de relaxare, unde seniorii se vor putea bucura de mișcare și interacțiune.
  • Asociația Obștească Centrul de Istorie, Cultură și Dezvoltare Comunitară „Ghiocel de Cărbuna”, satul Cărbuna din raionul Ialoveni, a primit 146.000 lei. Proiectul vizează un program de exerciții fizice adaptate pentru 200 de vârstnici, șase ateliere educaționale pe teme de nutriție și sănătate mintală, și implicarea a 15 tineri în activități intergeneraționale.
  • Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă „Sfîntul Dumitru” din cadrul Mitropoliei Basarabiei, satul Burlănești din raionul Edineț, a obținut 87.000 lei pentru crearea unui spațiu accesibil destinat evenimentelor comunitare, activităților de recreere și socializare pentru persoanele vârstnice. Aproximativ 500 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani vor beneficia de acest spațiu, iar 80 de vârstnici vor fi implicați direct în activități.
  • Asociația Obștească „Plai” din satul Viișoara, raionul Edineț, va implementa proiecte în valoare de 71.000 lei, de care vor beneficia 55 de vârstnici prin activități de îmbătrânire activă și dialog intergenerațional, alături de 30 de copii și tineri care vor învăța să aprecieze valorile naționale și să protejeze natura.

Programul de Granturi Mici în domeniul îmbătrânirii active, ajuns la a IX-a ediție, susține inițiativele locale care promovează îmbătrânirea activă, participarea vârstnicilor în viața comunității și consolidarea dialogului intergenerațional în R. Moldova.