Sancțiunile împotriva lui Plahotniuc, Șor, Tauber, Guțul și alții - prelungite până în aprilie 2026

Sancțiunile împotriva lui Plahotniuc, Șor, Tauber, Guțul și alții - prelungite până în aprilie 2026
Colaj ziar.md

Consiliul Uniunii Europene a prelungit cu încă un an sancțiunile împotriva persoanelor și entităților acuzate de destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova. Astfel, măsurile restrictive vor rămâne în vigoare până pe 29 aprilie 2026.

În prezent, sancțiunile se aplică unui număr de 16 persoane și două entități. Restricțiile constau în înghețarea activelor, interdicția de a pune fonduri la dispoziția persoanelor și entităților sancționate și interdicția de a călători în UE (pentru persoanele fizice sancționate).

„Eforturile de destabilizare a R. Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale Uniunii Europene. UE își menține sprijinul neclintit pentru R. Moldova și pacea, reziliența, securitatea, stabilitatea și creșterea economică a acesteia în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi”, se menționează în comunicatul emis ieri de către Consiliul UE.

Ultima dată, regimul de sancțiuni a fost prelungit pe 26 aprilie, până la 29 aprilie 2025.

Consiliul UE prelungește cu un an sancțiunile împotriva lui Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Marina Tauber
Consiliul UE a decis astăzi prelungirea sancțiunilor împotriva unei entități și a 11 persoane acuzate de destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței R. Moldova. Astfel, măsurile restrictive, care vizează înghețarea fondurilor deținute în UE, precum și interdicții de căl…

Pe 30 mai 2023, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României, Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc și cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, Igor Ceaika. Cei cinci au fost acuzați că vor să destabilizeze situația din R. Moldova,

Ulterior, pe 22 februarie 2024, Uniunea Europeană a extins lista celor sancționați pentru destabilizarea R. Moldova, fiind adăugate șase persoane și o entitate, iar la data de 14 octombrie 2024, Consiliul a adoptat măsuri restrictive împotriva a încă cinci persoane și a unei entități.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ilan Șor, Marina Tauber și Vladimir Plahotniuc au cerut Curții de Justiție a UE să fie scoși de pe lista de sancțiuni, declarându-se victimele răzbunării politice a guvernării PAS.

La data de 23 octombrie 2024, magistrații tribunalului General al UE au anulat decizia Consiliului UE din 2023 privind sancționarea lui Vladimir Plahotniuc, din lipsă de probe. Totuși, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău au declarat atunci pentru jurnaliștii de la Europa Liberă că „acest individ va rămâne pe lista de sancțiuni a UE, inclusiv în baza deciziei din 2024 și a dovezilor adiționale”.

Solicitările lui Ilan Șor și Marina Tauber au fost respinse.