Rusia, condamnată la CEDO pentru că a refuzat accesul la arhive asupra represiunii sovietice

Rusia, condamnată la CEDO pentru că a refuzat accesul la arhive asupra represiunii sovietice
Sursa foto: coe.int

Rusia a fost condamnată marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a refuzat, inclusiv ONG-ului Memorial, laureat al Premiului Nobel pentru pace în 2022, accesul la arhivele asupra represiunii sovietice, informează AFP, cu referire la hotărârea CEDO.

„Căutarea adevărului istoric face parte integrantă din dreptul la libertatea de expresie”, a subliniat într-un comunicat CEDO.

Cereri fuseseră depuse între 2012 şi 2022 de către cinci cetățeni ruși care s-au dedicat muncii de cercetare asupra istoriei represiunii politice în Uniunea Sovietică şi de către International Memorial, ONG-ul rus laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 pentru munca sa de documentare asupra încălcărilor drepturilor omului, însă dizolvat de Moscova.

Ei încercau să acceadă în special la arhive referitoare la „execuții și deportări etnice ordonate de organe extrajudiciare în anii 1930 şi 1940”, potrivit CEDO.

În aceeași perioadă, Marie Dupuy, nepoata elvețiană a lui Raoul Wallenberg, un diplomat suedez care a salvat zeci de mii de evrei unguri la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, acordându-le documente de identitate suedeze, a solicitat la rândul său acces la arhivele asupra represiunii sovietice.

Marie Dupuy căuta informații despre soarta rezervată lui Wallenberg, mort la Moscova într-o celulă la Lubianka, sediul serviciilor secrete sovietice, în iulie 1947, la doi ani după ce fusese convocat la sediul armatei roșii de la Budapesta.

„În toate cazurile, solicitanții fie au primit un refuz total pentru acces la informații, fie au obținut informații incomplete, fie au primit interdicția de a face copii ale documentelor originale”, a rezumat CEDO.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Unul dintre solicitanți chiar a fost declarat vinovat pentru că ar fi cerut ilegal „secrete personale şi de familie” ale victimelor represiunii etnice în cadrul lucrărilor asupra „reinstalării forțate a rușilor de origine germană”, dezvăluie brațul judiciar al Consiliului Europei.

Refuzul autorităților ruse „este analizat drept ingerință în dreptul lor de a primi informații” şi constituie prin urmare o încălcare a articolului 10 (libertatea de expresie) al Convenției Europene a Drepturilor Omului, conchide CEDO.

În urma agresiunii aspra Ucrainei în februarie 2022, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei şi nu mai este parte a Convenției Europene a Drepturilor Omului din 16 februarie 2022, însă ea mai poate fi trasă la răspundere în fața CEDO pentru încălcările comise înainte de această dată.