Republica Belarus devine membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai

Republica Belarus devine membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai
Colaj ziar.md

Republica Belarus devine membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS). Decizia privind admiterea Belarusului în clubului țărilor eurasiatice a fost aprobată pe 4 iulie, la Astana, capitala Kazahstanului, unde se desfășoară summitul OCS. În cadrului evenimentului urmează să fie discutat și subiectul privind sporirea cooperării în combaterea terorismului în regiune.

Pe 3 și 4 iulie, la Astana, capitala Kazahstanului, se desfășoară summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai. În prezent, OCS are 10 state membre, două țări observatoare și 14 parteneri de dialog.

La summitul din acest an al liderilor OCS, de la Astana, participă președintele rus Vladimir Putin, liderul chinez Xi Jinping, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, președinții Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Mongoliei, prim-ministrul Pakistanului, ministrul afacerilor externe al Indiei și șeful executiv interimar al Republicii Islamice Iran.

„La începutul reuniunii, liderii au semnat decizia de a acorda Republicii Belarus statutul de stat membru al OCS”, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

Pe lângă adăugarea Belarusului, summitul urmează să se concentreze pe o mai bună coordonare a combaterii terorismului în regiune, care rămâne o prioritate pe agenda membrilor după atacul din aprilie de la Crocus City Hall, în Moscova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Blocul a fost fondat în 2001 cu China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan ca membri, cu accent pe soluționarea disputelor teritoriale, și a crescut pentru a aborda probleme precum securitatea regională și dezvoltarea economică. OCS a adăugat India și Pakistanul în 2017, Iranul în 2023 și este pe cale să crească din nou odată cu adăugarea Belarusului în acest an.