Reguli de comportament la scăldat. Salvatorii continuă campania de prevenire a înecurilor în perioada estivală
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) continuă activitățile de prevenire a înecurilor în perioada estivală. Măsurile sunt desfășurate zilnic pe malurile lacurilor și râurilor din toată țară. Cetățenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate, să evite consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă și să aibă grijă de copii în preajma bazinelor acvatice.
În vederea minimalizării riscului incidentelor pe apă în zilele de odihnă, în perioada 22-23 iunie 2024, salvatorii vin cu recomandări pe malurile bazinelor acvatice în mai multe localități din raioanele țării, inclusiv în capitală, pentru informarea cetățenilor. Salvatorii comunică persoanelor despre pericolele cu care s-ar putea confrunta în cazul nerespectării regulilor de comportament pe apă, dar și despre acordarea primului ajutor în cazul unei situații de înec.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Cetățenii sunt îndemnați să:
- Meargă la scăldat doar în locuri special amenajate și dotate cu stații de salvare;
- Evite consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec;
- Să supravegheze strict minorii, să-i monitorizeze strict în timpul scăldatului și să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice.
Conform datelor IGSU, de la începutul campaniei, specialiștii IGSU au avertizat peste 27.000 de persoane privind respectarea regulilor de securitate la scăldat. Măsurile de prevenire a înecurilor vor continua pe parcursul perioadei de vară în toate regiunile țării, cu scopul sensibilizării populației privind respectarea regulilor de siguranță și comportamentul corect în timpul scăldatului, precum și în preajma bazinelor acvatice.
De la începutul anului 2024, în bazinele acvatice din R. Moldova și-au pierdut viața 24 de persoane, dintre care 3 minori. În cazul apariției unei eventuale situații de risc, oamenii sunt îndemnați să apeleze numărul unic de urgență 112