R. Moldova va deschide o ambasadă în Kazahstan. Chișinăul are la ochi și o țară de pe continentul african

R. Moldova va deschide o ambasadă în Kazahstan. Chișinăul are la ochi și o țară de pe continentul african
Colaj ziar.md

R. Moldova este în proces de a deschide o nouă ambasadă, de această dată, în Kazahstan. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Bună seara”, de la postul public de televiziune Moldova 1.

„Acest lucru va permite valorificarea inclusiv a relațiilor economice în întreaga Asie Centrală. ... R. Moldova are relații istorice cu Kazahstanul. Avem și o comunitate de cetățeni de-ai noștri, descendenți, care, din păcate, au fost luați cu forța în vremea sovietică”, a declarat Popșoi.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat încă în noiembrie 2023 că au drept obiectiv deschiderea unei ambasade în Kazahstan. Atunci, precizările au fost făcute de către Mihai Popșoi în cadrul unei mase rotunde privind oportunitățile de cooperare moldo-kazahă, diplomatul ocupând la acea vreme funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Prima misiune diplomatică a R. Moldova în Africa

Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, țara noastră planifică să deschidă treptat noi misiuni diplomatice, „așa încât să putem deschide noi piețe pentru R. Moldova, să atragem noi investitori, pentru a crește nivelul de trai din țara noastră”. Printre acestea s-ar număra și o ambasadă la Cairo, Egipt.

„Este un pic prematur să vorbim despre alte misiuni, dar dacă ajungem cu bine în anul viitor, ar fi bine să deschidem o misiune în Egipt, pentru că nu avem misiuni pe continentul african. Ar fi bine să începem cu Egiptul, unde avem relații economice destul de strânse, unde există cooperare in domeniul turismului și am putea atrage și investiții semnificative. Există interes din partea Egiptului față de domeniul agricol din R Moldova”, a precizat Mihai Popșoi.

R. Moldova va trebui să se axeze și pe statele importante din UE, unde țara noastră încă nu are misiuni diplomatice, spune ministrul. Concomitent, autoritățile de la Chișinău vor trebui să crească și numărul oficiilor consulare de peste hotare, pentru a presta servicii mai aproape de cetățenii moldoveni. Potrivit lui Mihai Popșoi, toate acestea trebuie făcute „în măsura posibilităților financiare”.