R. Moldova va continua să importe energie electrică din România. Ordonanța de urgență, aprobată de Guvernul Ciolacu

R. Moldova va continua să importe energie electrică din România. Ordonanța de urgență, aprobată de Guvernul Ciolacu
Imagine simbol

Guvernul de la București a aprobat astăzi o ordonanță de urgență pentru continuarea exportului de energie către R. Moldova. Potrivit premierului român Marcel Ciolacu, aceasta măsură este esențială pentru „supraviețuirea economică a fraților” de peste Prut.

„Vreau să vă mai aduc în atenție și mai multe măsuri adoptate astăzi cat e vizează pe care România îl acordă substanțial și constant R. Moldova. Printr-o ordonanța de urgență Guvernul a stabilit continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie a R. Moldova”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Mihai Constantin.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Acordul, semnat în 2022, prevede că, în cazurile în care R. Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România pot vinde energie către traderi sau furnizori desemnați de către Guvernul R. Moldova la un preț de referință la care se adaugă costul certificatelor de dioxid de carbon după caz.

Energia electrică vândută în aceste condiții va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din țara noastră.