R. Moldova și Lituania vor face schimb de informații secrete. Guvernul a aprobat semnarea acordului

R. Moldova și Lituania vor face schimb de informații secrete. Guvernul a aprobat semnarea acordului
Imagine simbol

Autoritățile moldovenești și cele lituaniene vor putea face schimb de informații secrete. Acest lucru va fi posibil după ce Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat astăzi semnarea unui acord interguvernamental în acest sens. Documentul urmează să fie semnat marți, 28 mai, în cadrul vizitei ministrului Afacerilor Externe Mihai Popșoi la Vilnius.

Inițiativa de a stabili un cadru juridic bilateral între R. Moldova și Lituania pentru a reglementa protecția reciprocă a informațiilor clasificate aparține Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

„Părţile vor lua măsuri adecvate pentru protecția informaţiilor clasificate primite şi vor acorda tuturor informaţiilor clasificate schimbate un grad de secretizare echivalent, conform tabelului de echivalenţă prevăzut la Art. 3 din Acord. Pentru informaţiile clasificate cu gradul „Strict secret” şi „Secret” a fost prevăzut un regim special de protecţie, în ceea ce priveşte multiplicarea, traducerea şi distrugerea”, se menționează în proiectul de hotărâre.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De asemenea, documentul mai cuprinde dispoziţii referitoare la multiplicarea, traducerea şi distrugerea informaţiilor clasificate, măsurile de protecţie şi accesul la informaţii clasificate, contracte clasificate, vizite, transmiterea informaţiilor clasificate, incidente de securitate, soluţionarea diferendelor, cheltuieli, asistenţă reciprocă, intrarea în vigoare, denunţarea ori modificarea acestuia

Acordul se va încheia pentru o perioadă nedeterminată de timp şi va intra în vigoare în prima zi a lunii imediat următoare recepţionării ultimei notificări în scris, prin care părţile s-au informat reciproc, prin intermediul canalelor diplomatice, despre îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a acordului.

Cheltuielile generate de implementarea acordului, în partea ce ţine de R. Moldova, vor fi suportate din contul şi în limita bugetului aprobat anual al SIS.