R. Moldova progresează în prevenirea cancerului de col uterin: Tot mai multe femei realizează testul citologic

R. Moldova progresează în prevenirea cancerului de col uterin: Tot mai multe femei realizează testul citologic
Colaj ziar.md

Tot mai multe moldovence realizează testul citologic în scopul prevenirii cancerului de col uterin. Potrivit datelor statistice, în ultimii trei ani, ponderea femeilor care au realizat acest test practic s-a dublat și a crescut de la 36%, în anul 2021, la 62%, în anul 2023. Concomitent, tot mai multe cazuri de cancer de col uterin care sunt depistate, sunt de gradul I și II. Realizările și provocările cu care se confruntă țara noastră în acest domeniu au fost discutate în cadrul conferințe internaționale, care s-a desfășurat la Chișinău.

La eveniment au participat reprezentanți ai Societății de Colposcopie și Patologie Cervicală din R. Moldova, reprezentanți ai mediului academic și instituțiilor de învățământ medical, prestatorii de servicii de screening cervical din țară, precum și experți internaționali din România, Ucraina, Polonia, Slovenia, Olanda.

„Prevenirea și tratamentul cancerului de col uterin este un obiectiv prioritar pe agenda Ministerului Sănătății. Ne-am angajat în acțiuni de prevenire și reducere a incidenței și mortalității prin cancer de col uterin ca parte a programului național de control al cancerului, iar pentru aceasta dezvoltăm și implementăm politici de sănătate pentru a aduce serviciile de prevenire a cancerului de col uterin mai aproape de populația țintă”, a declarat secretara de stat a Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv.

Potrivit experților, la nivel global, cancerul de col uterin rămâne o problemă majoră de sănătate publică, fiind al IV-lea cel mai frecvent cancer înregistrat în rândul femeilor. Aproximativ 90% dintre cazurile noi de îmbolnăvire și decese continuă să fie înregistrate în țările cu venituri mici și medii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Președintele Societății de Colposcopie și Patologie Cervicală din R. Moldova, Iurie Dondiuc, susține că țara noastră ți-a fortificat capacitățile și dispune de toate mecanismele necesare pentru eliminarea cancerului de col uterin - „rămâne să consolidăm eforturile pentru a spori adresabilitatea femeilor pentru accesarea serviciilor disponibile de screening cervical”.

„În ultimii ani, UNFPA și partenerii săi au realizat intervenții esențiale, printre care este modernizarea celor 12 unități de colposcopie din țară, creând o Rețea digitală de colposcopie care aduce aceste servicii mai aproape de femei în întreaga țară. Această modernizare contribuie la prevenirea cancerului de col uterin și crește rata de salvare a vieților. Îndemnăm toate femeile să se adreseze medicului de familie în prima instanță pentru a face testul PAP”, a menționat reprezentanta adjunctă a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în R. Moldova, Natalia Plugaru.

Conferința „Actualități în screeningul cervical și colposcopie: practici și provocări în contextul umanitar” a durat două zile și a fost organizată la Chișinău de Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicală din R. Moldova și Institutul Mamei și Copilului, sub egida Ministerului Sănătății, cu suportul UNFPA și asistența financiară a Guvernului SUA.