R. Moldova marchează Ziua Națională a Albinei. Care a fost producția de miere anul trecut

R. Moldova marchează Ziua Națională a Albinei. Care a fost producția de miere anul trecut
Sursa foto: worldatlas.com

Anual pe 20 mai este sărbătorită Ziua Națională a Albinei, dedicată muncii apicultorilor și rolului esențial pe care albinele îl joacă în ecosistemul nostru. Cu această ocazie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu mai multe date din acest sector.

Astfel, potrivit datelor prezentate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în R. Moldova sunt 9.421 apicultori autorizați dintre care 3.319 dețin formă juridică de activitate.

Anul trecut, producția de miere a fost de aproximativ 5.500 tone, similară cu cea din 2022. Totodată, cantitatea de miere exportată a fost de 1.715 tone, iar principalele piețe de desfacere au fost cele din Europa și Asia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

MAIA precizează că statul a investit în sectorul apicol peste 100 de milioane de lei în anul 2023, bani acordați sub formă de subvenții pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, roiurilor și reginelor. Din cele 73 cereri depuse la măsurile de subvenționare în avans, cel puțin jumătate au fost pentru investiții în apicultură.

Concomitent, pentru susținerea și promovarea sectorului apicol, a fost elaborat un proiect de hotărâre a Parlamentului pentru a institui „Ziua Națională a Albinei”, sărbătorită la 20 mai. În colaborare cu Ministerul Mediului, s-a decis și modificarea cadrului normativ pentru a permite apicultorilor să-și amplaseze stupii în păduri pe tot parcursul anului, gratuit.