R. Moldova împrumută bani de la BERD pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Centru

R. Moldova împrumută bani de la BERD pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Centru
Sursa foto: Getty Images

Coridorul feroviar Nord-Centru Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari va fi reparat. Guvernul a aprobat miercuri, 3 iulie, ratificarea Acordului de modificare nr.1 la Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) „RLF – Răspuns de urgență - Căile Ferate din Moldova”, semnat la Chișinău, pe 27 iunie 2023.

Proiectul prevede alocarea unui împrumut în valoare de 18,205 milioane de euro, pentru reabilitarea coridorului feroviar Nord-Centru în cadrul inițiativei „Coridoarele de Solidaritate”.

Obiectivul proiectului vizează reabilitarea coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 446 km, din care 128 km de cale ferată sunt într-o stare nesatisfăcătoare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Acest tronson de cale ferată asigură legătura cu mediul industrial din nordul și centrul R. Moldova, inclusiv cu zonele economice libere din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău.

Coridorul este important pentru exportul, importul și tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. În plus, acest tronson conectează coridorul feroviar Căinari-Cimișlia-Basarabeasca-Giurgiulești, fiind utilizat pentru logistica mărfurilor transbordate în porturile dunărene și cele de la Marea Neagră.

Lucrările de reparație a tronsonului sunt programate să fie finalizate până la sfârșitul anului 2025.