R. Moldova a devenit principalul importator de unt și brânzeturi din Ucraina

R. Moldova a devenit principalul importator de unt și brânzeturi din Ucraina
Imagine simbol

R. Moldova a devenit principalul importator de unt din Ucraina, absorbind aproximativ 49% din exporturi. Țara noastră se află în fruntea importatorilor și în cazul brânzeturilor ucrainene, primind circa 47% din totalul exporturilor, notează AgroTV.

Potrivit datelor furnizate de Asociația Producătorilor de Lapte din Ucraina, țara vecină a raportat o creștere de 8% a volumului natural al exporturilor de unt în ultima lună, în timp ce veniturile din exporturi au crescut cu 1%. Comparativ cu aprilie 2023, volumele naturale ale exporturilor de unt au scăzut cu 91%, iar veniturile au scăzut cu 64%.

În perioada ianuarie-aprilie 2024, Ucraina a redus volumul natural al exporturilor de unt la 1,38 mii tone (-63%). Veniturile din exporturi pentru această cantitate au constituit 8,67 milioane de dolari, cu 108% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În același timp, volumele naturale ale exporturilor de brânzeturi au atins în aprilie 1,05 mii de tone, cu 17% mai mult decât în martie 2024 și cu 51% mai mult decât în aprilie 2023. Veniturile din exporturile de brânză au fost de 4,17 milioane de dolari, cu 5% mai mult decât în martie 2024 și cu 46% mai mult decât în aprilie 2023.

În primele patru luni ale anului 2024, Ucraina a redus volumul natural al exporturilor de brânză la 3,62 mii tone (-141%), dar veniturile din exporturi au crescut la 15,42 milioane de dolari (+19%).

Până de curând, una dintre principalele destinații pentru exporturile de brânză din Ucraina era Kazahastan. Potrivit experților, în prezent, companiile ucrainene se confruntă cu o concurență din partea importurilor rusești în această țară.