R. Moldova a cerut renegocierea concesiilor tarifare pentru exportul produselor agricole autohtone pe piața Turciei

R. Moldova a cerut renegocierea concesiilor tarifare pentru exportul produselor agricole autohtone pe piața Turciei
Sursa foto: Facebook/Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al R. Moldova

O nouă rundă de discuții privind extinderea liberalizării comerțului dintre R. Moldova și Turcia a avut loc la Chișinău. Ședința s-a desfășurat în incinta Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), fiind prezidată de către secretara de stat, Cristina Ceban și de către directorul general-adjunct pentru Acorduri Internaționale și Afaceri UE din cadrul Ministerul Comerțului al Turciei, Atilla Bastirmaci.

Oficialii ambelor țări au menționat importanța implementării Acordului de comerț liber, subliniind contribuția acestuia la intensificarea relațiilor economice bilaterale, consolidarea schimburilor comerciale și investițiilor străine în regiune precum și intensificarea relațiilor bilaterale atât la nivel guvernamental, cât și la nivelul comunității de afaceri.

În cadrul reuniunii, R. Moldova a solicitat părții turce renegocierea concesiilor tarifare acordate pentru exportul mai multor produse agricole autohtone pe piața Turciei, printre care: vinuri, miere de albine, nuci, fructe și legume proaspete, procesate și/sau conservate, sucuri și alte băuturi, uleiuri, cereale, înghețată, produse de patiserie, reiterând importanța acestora pentru producătorii autohtoni.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Mai mult, părțile și-au exprimat deschiderea privind continuarea dialogului, care va fi realizat conform calendarului de acțiuni stabilit.

În perioada ianuarie - martie 2024, Turcia s-a clasat pe locul 4 printre principalii parteneri comerciali ai R. Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 6,9% din valoarea comerțului total.

Valoarea comerțului exterior al țării noastre cu Turcia a înregistrat în perioada de referință suma de 212,5 de milioane de dolari.