Putin s-a întâlnit cu șeful AIEA pentru a discuta despre problemele de la centrala nucleară din Zaporojie

Putin s-a întâlnit cu șeful AIEA pentru a discuta despre problemele de la centrala nucleară din Zaporojie
Sursa foto: zp-news.ru

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU, Rafael Grossi, s-a întâlnit pe 6 martie cu președintele Vladimir Putin. Înainte de întrevederea cu liderul rus, șeful AIEA a discutat cu oficialii ruși din domeniul energiei despre siguranța de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de trupele ruse încă de la începutul războiului, informează Reuters.

Kremlinul a anunțat într-un comunicat de presă că Putin i-a spus lui Grossi că este pregătit să discute „probleme deosebit de sensibile și importante de pe ordinea de zi (…) și să facă totul pentru a asigura securitatea oriunde suntem într-un fel sau altul implicați în energia nucleară”.

La întâlnirea dintre Grossi și Putin a participat și șeful companiei de stat pentru energie nucleară din Rusia „Rosatom”, Alexei Likhachev.

Forțele ruse au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa la începutul invaziei din 2022 din Ucraina. Centrala de la Zaporojie se află aproape de liniile de front, în partea din sudul Ucrainei pe care Moscova susține că a anexat-o.

Centrala și-a pierdut conexiunea la toate liniile electrice externe de opt ori în ultimele 18 luni, ceea ce a forțat-o să se bazeze pe generatoarele diesel pentru funcții esențiale, cum ar fi răcirea combustibilului din reactoarele sale.

În timp ce una dintre principalele linii electrice ale centralei funcționează în prezent, AIEA afirmă că situația de la situl nuclear rămâne precară. Potrivit AIEA, unul dintre cele șase reactoare ale centralei trebuie să fie menținut în modul de oprire la cald pentru a produce aburul necesar pentru securitatea nucleară, inclusiv pentru procesarea deșeurilor radioactive lichide din rezervoarele de depozitare.