Putin pleacă în Coreea de Nord. Se va întâlni la Phenian cu Kim Jong-un

Putin pleacă în Coreea de Nord. Se va întâlni la Phenian cu Kim Jong-un
Sursa foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Președintele rus Vladimir Putin efectuează o vizită de stat în Coreea de Nord pe 18 și 19 iunie, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. Vizita are loc la invitația liderului nord-coreean Kim Jong-un. După Coreea de Nord, Vladimir Putin va merge în vizită și în Vietnam.

„La invitația lui Kim Jong-un, Vladimir Putin va efectua o vizită de stat amicală în Republica Populară Democrată Coreeană pe 18 şi 19 iunie”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Potrivit imaginilor publicate de Meduza, preluate de la presa nord-coreeană, în Phenian au fost instalate mai multe pancarte cu mesaje de bun venit pentru liderul rus.

Putin se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru discuții, într-un context în care se intensifică confruntările pe frontul din Ucraina, invadată de Rusia pe 24 februarie 2022. Este prima călătorie a lui Putin în Coreea de Nord în 24 de ani, transmite Associated Press.

Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a expediat Rusiei mii de containere cu obuze şi rachete pe care armata rusă le-a utilizat în războiul cu Ucraina, în schimbul acestora Moscova oferind Phenianului asistență pentru lansarea de sateliți spion, acțiuni care conform Occidentului ar presupune încălcarea sancțiunilor ONU contra Coreei de Nord. În luna martie Rusia a blocat prin veto în Consiliul de Securitate al ONU programul de monitorizare a sancțiunilor impuse Coreei de Nord.

Cooperarea militară, economică și de altă natură între Coreea de Nord și Rusia a crescut considerabil de când Kim a vizitat Orientul Îndepărtat al Rusiei în septembrie pentru o întâlnire cu Putin, prima lor întâlnire din 2019.