Promo-LEX cere intervenția urgentă a Guvernului pentru eliberarea jurnalistului Timofei Iliușin

Promo-LEX cere intervenția urgentă a Guvernului pentru eliberarea jurnalistului Timofei Iliușin
Colaj ziar.md.

Promo-LEX a solicitat intervenția urgentă a Guvernului R. Moldova pentru eliberarea imediată a jurnalistului Timofei Iliușin, dacă acesta se află în detenție. Totodată, Promo-LEX face un apel către organizațiile internaționale și reprezentanțele diplomatice să se implice activ în acest caz și să sprijine eforturile de eliberare și protecție a jurnalistului.

Promo-LEX își exprimă profunda îngrijorare față de reținerea jurnalistului Timofei Iliușin în regiunea transnistreană a R. Moldova și cere Guvernului inițierea procedurilor legale pentru a pedepsi persoanele responsabile de reținerea arbitrară a jurnalistului.

Totodată, cere autorităților asigurarea protecției drepturilor omului și a libertății presei în regiunea transnistreană.

„Este esențial ca autoritățile să acționeze rapid pentru a proteja drepturile fundamentale ale lui Timofei Iliușin și pentru a demonstra angajamentul R. Moldova față de libertatea presei și drepturile omului,” a declarat Vadim Vieru, avocat, Director de Program în cadrul Asociației Promo-LEX.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Timofei Iliușin a contactat redacția SOTAvision în seara zilei de 24 iunie 2024, avertizând că riscă să fie arestat. Conform publicației, jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a documenta și raporta despre încălcările drepturilor omului și persecuțiile politice din zonă. Anterior, Iliușin a fost declarat indezirabil în regiunea trasnsnistreanî în anul 2023, fără a i se oferi un motiv clar.

Timofei Iliușin a solicitat azil politic în R. Moldova în aprilie 2023, ca urmare a presiunilor politice din Rusia. Înainte de aceasta, el a părăsit Rusia în iunie 2022, după ce a fost reținut pentru organizarea unui miting anti-război. De asemenea, Iliușin a fost supus hărțuirilor și presiunilor din partea autorităților ruse, inclusiv intimidării membrilor familiei sale.

Jurnalistul unei publicații independente ruse a fost reținut în stânga Nistrului. Cine este Timofei Iliușin
Angajații așa-numitului minister al securității de stat din stânga Nistrului l-au reținut ieri pe corespondentul publicației independente ruse SOTAvision, Timofei Iliușin. Potrivit SOTAvision, Iliușin s-a deplasat în regiunea transnistreană pentru a realiza un material jurnalistic. „Tânărul a reuși…