Profesorii de la Universitatea de Stat din Moldova riscă să rămână fără salarii. Recean: Se caută soluții

Profesorii de la Universitatea de Stat din Moldova riscă să rămână fără salarii. Recean: Se caută soluții
Sursa foto: TotalAnarchy / Wikipedia

Deși Guvernul și-a asumat majorarea salariilor cadrelor didactice din 1 ianuarie curent, conducerea Universității de Stat din Moldova (USM) susține că nu dispune de fonduri pentru a onora aceste cheltuieli. La o zi distanță după ce rectorul Igor Șarov a anunțat că pedagogii riscă să rămână fără salarii, premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile caută soluții.

Igor Șarov a declarat pentru TVR Moldova că instituția a fost nevoită să acopere cheltuielile pentru luna aprilie din resurse proprii. Potrivit rectorului, universitatea nu mai dispune de resurse ca să acopere aceste plăţi.

„Există tot riscul să nu putem acoperi resursele financiare necesare plăţii salariilor şi a concediilor. Deja am avut un precedent luna trecută, când plățile de la trezorerie pentru universitate au întârziat, chiar dacă am acoperit integral toate salariile. Majorările salariale de 25% nu au fost acoperite de către Guvern”, a precizat Igor Șarov.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În cadrul unei conferințe de presă, Dorin Recean a confirmat că este informat despre această problemă și s-a arătat convins de faptul că autoritățile vor găsi o soluție.

„Ministerul Educației , Ministerul Finanțelor și conducerea USM sunt acum în căutarea acestor soluții. Pe de o parte, avem autonomia universitară, iar pe de altă parte - avem investiția Guvernului în universitățile noastre. Sunt sigur că vor găsi o soluție”, a declarat premierul.

Amintim că, la finele anului trecut, Guvernul a aprobat majorarea salariilor cadrelor didactice din țară cu 15 %.

Din 1 ianuarie, pedagogii ar urma să primească salarii mai mari cu 15%. Solicitările sindicatelor, auzite parțial
Începând cu 1 ianuarie 2024, salariile cadrelor didactice ar urma să crească cu 15%, anunță Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Reacția MEC vine la câteva ore distanță după conferința susținută de Federația Sindicală a Educației și Științei din R. Moldova, în cadrul căreia sindicatele au solic…