Producătorii de fructe și legume, obligaţi să se conformeze gestionării deșeurilor din plastic
Agenții economici din R. Moldova, inclusiv cei din sectorul horticol și apicol, vor trebui să se înregistreze în Sistemul Informațional Automatizat Managementul Deșeurilor (SIAMD) până la sfârșitul anului curent, informează Moldpres.
De asemenea antreprenorii trebuie să asigure procesul de colectare, transportare, depozitare și valorificarea deșeurilor de ambalajele rezultate din produsele plasate pe piață.
„Deși noile prevederi legale sunt în vigoare din 1 ianuarie 2023, din peste 2500 de producători ce plasează pe piață produse ambalate, doar 6% s-au înregistrat pe platforma SIAMD și au ales sisteme individuale sau colective de gestionare a deșeurilor din ambalaje”, scrie sursa citată.
În același timp, unii agenți economici susțin că nu sunt suficient de informați pentru a lua o decizie în acest sens, în timp ce alții recunosc că nu sunt siguri dacă mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) se referă la producători mici și micro.
„Antreprenorii sunt obligați să se alinieze cerințelor de gestionare a deșeurilor din ambalaje, conform noilor prevederi legale prin asigurarea colectării, transportării și valorificării acestora prin reciclare. În cazul neîndeplinirii acestor obiective, agenții economici vor achita taxa pentru poluarea mediului pentru fiecare tonă de deșeu de ambalaje plasată pe piață”, scrie Moldpres.
Potrivit studiului Zero Plastic, privind deșeurile din plastic, anual, peste 90% din cele 3 milioane de metri cubi de deșeuri generate în R. Moldova sunt depozitate la gropile de gunoi, în mare parte neautorizate. Conform studiului, doar 3% din plasticul produs și importat în țară este colectat și reciclat.