Procuratura Anticorupție a contestat sentința de achitare a lui Vlad Filat, acuzat de spălare de bani

Procuratura Anticorupție a contestat sentința de achitare a lui Vlad Filat, acuzat de spălare de bani
Sursa foto: Facebook/Vlad Filat

Procuratura Anticorupție (PA) a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea de achitare a fostului premier, Vlad Filat, în dosarul în care este acuzat de spălarea a 12,8 milioane de lei, sustrași din Banca de Economii. Astfel, PA solicită casarea sentinței emise pe 7 mai, pronunțarea unei noi hotărâri în care să se recunoască culpabilitatea lui Vlad Filat în spălare de bani, stabilirea unei pedepse de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, sentința Judecătoriei Buiucani, din 7 mai 2024, prin care instanța a hotărât că fapta incriminată lui Vlad Filat nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău pe 21 mai.  

„În baza argumentelor și a probelor prezentate, Procuratura Anticorupție solicită Curții de Apel Chișinău - casarea sentinței emise de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai 2024, pronunțarea unei noi hotărâri în care să se recunoască culpabilitatea lui Vladimir Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani conform prevederilor legale, stabilirea unei pedepse de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 mln. lei, contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor”, anunță Procuratura Anticorupție.

Procuratura Anticorupție remarcă „discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta”. Potrivit PA, deși sentința de achitare a inculpatului Vlad Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis „concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale”.

„În mod specific, în analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. Această interpretare a fost fundamentată pe presupuneri nejustificate și speculații, care contravin atât legislației naționale, cât și tratatelor internaționale și practicii judiciare”, anunță PA.

De asemenea, potrivit procurorilor anticorupție, instanța de judecată nu a reușit să ofere o „justificare coezivă și logică pentru aceste concluzii divergente”. Astfel, este necesară o revizuire atentă a deciziei instanței și o corectare a erorilor evidente în interpretarea și aplicarea legii.

„Totodată, procurorii au constatat că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri a respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod a refuzat audierea martorilor acuzării”, mai anunță Procuratura Anticorupție.

Apelul semnat de procurorii anticorupșie poate fi citit AICI.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Pe 7 mai, fostul premier Vlad Filat a fost astăzi achitat în dosarul în care este acuzat de spălarea a 12,8 milioane de lei, sustrași din Banca de Economii.

Potrivit învinuirii, în 2013, Vlad Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei, dobândiți prin acțiuni de corupție din Banca de Economii. Dosarul a ajuns în judecată în 2018. Filat a declarat anterior că dosarul este lipsit de probatoriu și a pledat nevinovat.