Problema ecologică de pe Nistru, abordată la Chișinău. Ce a declarat ministrul Mediului și omologul său ucrainean

Problema ecologică de pe Nistru, abordată la Chișinău. Ce a declarat ministrul Mediului și omologul său ucrainean
Colaj ziar.md

Ministrul Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Streleț, susține că Agenția Resurselor de Apă din Ucraina studiază problema ecologică de pe Nistru. Declarațiile au fost făcute după o întrevedere cu omologul său de la Chișinău, Sergiu Lazarencu.

„(...) Împreună cu ministrul Mediului din R. Moldova am discutat despre această problemă, ce pași și acțiuni trebuie întreprinși. Sper că în timpul cel mai apropiat, în următoarea săptămână ne vom uni eforturile, atât a agenției din Ucraina, cât și a autorităților din R. Moldova ca să ajungem la o decizie”, a declarat ministrul ucrainean.

Oficialul a mai menționat că astăzi e foarte complicat să stabilești motivul, întrucât la moment au loc schimbări climaterice care influențează inclusiv asupra apei din Nistru și că „este important să dețină concluziile experților”.

Totodată, Sergiu Lazarencu a declarat că există un regulament în baza căruia funcționează lacul de la Dnestrovsk. Astfel, deversările trebuie să fie 100 de metri cubi, fapt care se respectă și nu prezintă pericole. Totuși, ministrul spune că ambele echipe tehnice din țara noastră și Ucraina vor face o analiză, iar în cel mai scurt timp autoritățile vor veni cu concluzii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Situația privind fluviul Nistru a ajuns în atenția publică după ce o ucraineancă a publicat pe rețelele de socializare imagini care arată că râul, în zona orașului Hotin din Ucraina, aproape a secat. Ministerul Mediului de la Chișinău a spus că situația s-a creat din cauza debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune, iar țara noastră nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice.

Ministerul Mediului, despre imaginile cu o porțiune secată a fluviul Nistru: „R. Moldova nu va fi afectată”
Ministerul Mediului al R. Moldova a venit cu o reacție după ce în mediul online au fost publicate mai multe imagini care arată fluviul Nistru secat în zona orașului Hotin din Ucraina. Reprezentanții ministerului susțin că situația respectivă s-a creat din cauza debitelor mici cauzate de lipsa precip…