Președintele Ucrainei nu ar intenționa să promulge legea care prevede anularea trecerii la ora de vară

Președintele Ucrainei nu ar intenționa să promulge legea care prevede anularea trecerii la ora de vară
Colaj glavred.info

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, Ucraina ar urma să treacă pentru ultima dată la ora de iarnă. Totuși, sursele BBC News Ukraine susțin că liderul de la Kiev nu intenționează să promulge proiectul care anulează transferurile ulterioare, adoptat de la Rada Supremă încă la mijlocul lunii iulie.

Președintele legislativului de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, a semnat proiectul pe 21 august, după care documentul a fost transmis lui Volodimir Zelenski spre semnare. Cu toate acestea, președintele ucrainean încă nu și-a pus semnătura pe el.

În acest context, o sursă din echipa lui Zelenski a declarat pentru BBC News Ukraine că legea nu va fi niciodată semnată. În plus, termenul limită pentru veto-ul acesteia a expirat deja.

Ucraina renunță la schimbarea orei de vară. Deputații de la Kiev au votat proiectul în a doua lectură
Rada Supremă a Ucrainei a votat în favoarea renunțării schimbării sezoniere a orei. Deputatul partidului „Golos”, Iaroslav Jelezniak, a anunțat acest lucru pe canalul său de Telegram. Măsura va intra în vigoare începând cu anul 2025. „Parlamentul a adoptat proiectul de lege nr. 4201 privind anulare…

Despre același lucru a comunicat un alt interlocutor din cadrul partidului președintelui Volodimir Zelenski, „Slujitorul Poporului”.

„Președintele Radei este autorul legii, aceasta este ideea lui, așa că pentru a nu-l jigni, nu va fi nici veto, nici semnătură”, a precizat sursa, care a adăugat că semnarea documentului ar putea aduce Ucrainei pierderi de câteva miliarde.

Potrivit agenției Unian, în cazul în care Ucraina ar trece definitiv la ora de iarnă, locuitorii mai multor regiuni se vor confrunta cu probleme. De exemplu, în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Harkov s-ar lumina la 03:00 și s-ar întuneca la ora 21:00. Între timp, în vestul Ucrainei s-ar întuneca foarte devreme.

De ce se schimbă ora

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Sistemul are drept scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii soarelui.

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. În multe țări, această practică a fost adoptată ulterior în mod oficial și s-a stabilit o rutină de schimbare a orei de două ori pe an.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În ultimii ani, la nivelul UE s-a discutat intens despre posibilitatea eliminării schimbării sezoniere a orei. În martie 2019, Parlamentul European a decis să renunțe la această practică, măsura intrând în vigoare în 2021. Totuși, decizia trebuia confirmată şi la nivelul parlamentelor naţionale.

În prezent, ora de vară este aplicată în peste 70 de state ale lumii, inclusiv în R. Moldova. În Europa, schimbarea se face în toate statele, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei. Unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară.