Președintele Senatului Cehiei, despre aderarea R. Moldova la UE: „Lumea democratică va deveni mai mare”

Președintele Senatului Cehiei, despre aderarea R. Moldova la UE: „Lumea democratică va deveni mai mare”
Sursa foto: Flickr / Parlamentul R. Moldova

Cehia apreciază progresul pe care R. Moldova a reușit să-l realizeze în procesul de aderare la UE și consideră că țara noastră merită să fie primită în familia europeană. Declarațiile îi aparțin președintelui Senatului Cehiei, Miloš Vystrčil, care a susținut astăzi un briefing de presă împreună cu șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.

„Cehia a celebrat în acest an a 20-a aniversare din momentul aderării la UE. Acum 20 de ani era vorba de o hotărâre foarte curajoasă din partea țărilor membre de atunci. Într-o singură zi numărul țărilor membre s-a mărit practic dublu, de la 15 la 25. Sunt convins că în perioada actuală ar trebui să fim în stare să adoptăm o asemenea hotărâre curajoasă ca să le primim în UE pe mai multe țări care deja își îndeplinesc obligațiile și condițiile pentru aderarea la UE. Una dintre aceste țări, cu siguranță, este R. Moldova”, a declarat Vystrčil.

Oficialul ceh s-a arătat convins de faptul că decizia de a primi R. Moldova în familia europeană va aduce beneficii nu doar țării noastre, dar și întregii Uniuni Europene. Potrivit lui Miloš Vystrčil, datorită acestui pas, lumea democratică va deveni „mai mare și mai tare”, întrucât obiectivul statelor UE este să apere principiile democratice și libertatea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Am discutat despre agenda noastră de integrare europeană, procesul de demarare a negocierilor. Am rugat continuarea susținerii din partea prietenilor noștri cehi în lansarea oficială a procesului de negocieri, pe care sperăm să îl avem cât mai curând. [...] De asemenea am discutat despre situația de securitate din regiune, situația din Ucraina, impactul pe care îl are invazia Federației Ruse și asupra R. Moldova”, a precizat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Cei doi oficiali au abordat și alte subiecte precum combaterea corupției, asigurarea libertății presei, colaborarea în domeniul securității și autonomiei strategice, consolidarea securității energetice și răspunsul la atacurile hibride ale Federației Ruse împotriva țărilor noastre.

Amintim că, în perioada în perioada 15-16 mai, Miloš Vystrčil efectuează o vizită în R. Moldova. Oficialul ceh este însoțit și de alți senatori și membri ai comisiilor din Senatului Cehiei. Delegația cehă urmează să viziteze și Centrul de cazare a refugiaților din Ucraina din comuna Cărpineni, raionul Hâncești.

Potrivit programului, oficialii cehi vor depune flori la Monumentul eroilor legionari cehoslovaci din Chișinău și vor merge la Muzeul Național de Istorie pentru a participa la vernisajul expoziției „Cetăți și castele din Republica Cehă”, care va avea loc astăzi, la ora 16:30.