Președintele Italiei și-a început vizita oficială în R. Moldova

Președintele Italiei și-a început vizita oficială în R. Moldova
Sursa foto: Președinția R. Moldova/Facebook

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, aflat în vizită oficială la Chișinău, a participat luni seara, alături de președinta Maia Sandu, la un concert organizat la Palatul Republicii, în cinstea operei lui Giacomo Puccini.

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a început luni, 17 iunie, o vizită oficială de două zile la Chișinău. Aceasta este prima vizită a unui președinte italian în R. Moldova. În seara zilei de 17 iunie, Sergio Mattarella și președinta Maia Sandu au participa la Palatul Republicii la un concert organizat în cadrul anului centenar dedicat celebrului compozitor italian Giacomo Puccini.

„Sunt încântată să îl găzduiesc pe președintele Italiei, Sergio Mattarella, la Chișinău. Vizita oficială a președintelui italian a început cu un concert, la care au cântat unii dintre cei mai buni artiști din Moldova. Împreună l-am celebrat pe Giacomo Puccini, așa cum 2024 este anul renumitului compozitor italian și am admirat bogata moștenire muzicală a țărilor noastre”, a transmis Maia Sandu într-o postare pe rețelele sociale.

Marți, 18 iunie, președinta Maia Sandu îl va întâmpina pe omologul său italian la Președinție, în cadrul unei ceremonii oficiale. Ulterior, cei doi președinți vor susține o conferință de presă comună.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit Chișinăului, cooperarea dintre R. Moldova și Italia se desfășoară pe multiple paliere. Astfel, în perioada 2022-2023, cu sprijinul Italiei au fost amenajate mai multe centre de primire a refugiaților și au fost procurate 21 de vehicule pentru poliția de frontieră.

În ceea ce privește cooperarea economică, Italia este al șaselea partener comercial al R. Moldova, cu peste 1.200 de companii cu capital italian prezente în țara noastră. Concomitent, Italia a contribuit considerabil în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, compensând o parte din facturile la energie, plătite de cetățenii moldoveni în sezonul rece.

Totodată, R. Moldova și Italia cooperează pe dimensiunea de securitate internațională, în special, în cadrul misiunilor de pacificare sub egida ONU.