Pregătiri pentru sezonul infecțiilor virale. R. Moldova a recepționat 200 de mii de doze de vaccin antigripal

Pregătiri pentru sezonul infecțiilor virale. R. Moldova a recepționat 200 de mii de doze de vaccin antigripal
Sursa foto: Steven Cornfield/ Unsplash

Un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal a fost recepționat de R. Moldova, în contextul pregătirilor pentru vaccinarea profilactică a diferitor categorii de persoane înainte de începerea sezonului rece și a celui gripal din țară. Anunțul a fost făcut miercuri, 20 septembrie, de Ministerul Sănătății.

Conform ministerului, lotul de vaccin urmează să fie distribuit în instituțiile medico-sanitare din țară pentru vaccinarea persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire.

„Vor fi imunizate contingentele profesionale și a grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire la gripă, în mod prioritar persoanelor cu maladii cronice și imunitate compromisă, vârstnicilor, gravidelor, lucrătorilor medicali și angajaților structurilor de forță etc.”, comunică Ministerul Sănătății.

Vaccinurile, potrivit sursei citate, au fost cumpărate din sursele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), iar compoziția vaccinului corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Banii pentru cumpărarea vaccinurilor, peste 20,5 de milioane de lei, vor fi alocați din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM.

De asemenea, ministerul anunță că vaccinarea contra gripei poate fi efectuată concomitent cu vaccinarea contra infecției COVID-19.

Potrivit responsabililor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), doar într-o săptămână, în perioada 11-17 septembrie, în R. Moldova s-au înregistrat 825 de cazuri de infectări cu COVID-19 - cu 303 cazuri mai mult decât pe parcursul lunii august.  

Câteva reguli care trebuie respectate, pentru a evita infectarea și răspândirea virusului COVID-19:

– Curățați mîinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool;
– Respectați regulile corespunzătoare de strănut și tuse: acoperiți-vă gura și nasul cu șervețelul sau cu pliul cotului când strănutați sau tușiți. Aruncați imediat șervețelul folosit și spălați-vă mâinile;
– Evitați să vă atingeți fața cu mâinile (gura, nasul, ochii);
– Evitați contactul direct cu oricine are simptome de răceală sau gripa;
– Adresați-vă medicului de familie sau serviciului 112 pentru îngrijiri medicale dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație etc.