PIB-ul țării a crescut cu 0,7% anul trecut. Ramurile care au influențat pozitiv

PIB-ul țării a crescut cu 0,7% anul trecut. Ramurile care au influențat pozitiv
Sursa foto: marchmeena29 de la Getty Images Pro

Produsul Intern Brut (PIB) în anul 2023 a înregistrat o evoluție pozitivă, anunță Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, potrivit BNS, anul trecut PIB-ul a crescut cu 0,7% și cu 0,2% în trimestrul IV din 2023 față de aceeași perioadă a anului precedent.

Astfel, anul trecut, PIB a constituit 300,4 miliarde lei, fiind în creștere, în termeni reali, cu 0,7% față de anul 2022.

Potrivit BNS, influență pozitivă asupra evoluției PIB au înregistrat mai multe activități, printre care: agricultură, silvicultură și pescuit, sănătate și asistență socială și informații și comunicații.

„Impactul pozitiv asupra evoluției PIB a fost cauzat în principal de exportul net de bunuri și servicii, consecință a creșterii volumului exportului de bunuri și servicii cu 5,1%, cu reducerea concomitentă a volumului importurilor de bunuri și servicii cu 5,1%”, a notat BNS.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, descreșterea PIB în perioada de referință a fost cauzată de următoarele activități: industria prelucrătoare, construcții, comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor și transport și depozitare.

BNS a menționat că descreșterea PIB a fost cauzată în principal de consumul final al administrației publice, consumul final al gospodăriilor populației și formarea brută de capital fix.