Peste 900 de femei refugiate din Ucraina au fost angajate oficial în R. Moldova

Peste 900 de femei refugiate din Ucraina au fost angajate oficial în R. Moldova
Sursa foto: unwomen.org

Peste 1.300 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care 913 femei și 408 bărbați, au fost angajate oficial în câmpul muncii din R. Moldova până pe 7 martie 2024, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia și Bălți.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a prezentat pe 7 martie informații actualizate despre notificările agenților economici privind angajarea cetățenilor din Ucraina. Conform datelor disponibile la 7 martie 2024, ANOFM a primit notificări de la agenți economici despre angajarea a 1.321 cetățeni din Ucraina, dintre care 913 femei și 408 bărbați.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidențele Agenției sunt angajați în municipiul Chișinău - 1.014, UTA Găgăuzia - 52, Bălți - 63. Refugiații din Ucraina sunt angajați și în alte raioane ale țării.

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator în sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM.

În luna ianuarie, 94 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 905 locuri de muncă vacante pentru aceste persoane. Totodată, circa 160 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante, date de contact ale angajatorilor, ghidare și suport la angajare.

Termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina a fost prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie anul curent și până la 1 martie 2025.

În prezent, pe teritoriul R. Moldova se află peste 116 mii de persoane din Ucraina. Aproape 39 de mii au fost preînregistrate pentru obținerea protecției temporare, iar peste 30 de mii de persoane au obținut, deja, documente de identitate.

Persoanele din Ucraina vor beneficia de protecție temporară în R. Moldova pentru încă un an
Termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina va fi prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie anul curent și până la 1 martie 2025. Astfel, va fi prelungit și documentul de identitate al beneficiarului. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv…