Peste 50% din cultura de sfeclă, distrusă de înghețurile din aprilie. Fermierii cer susținere din partea statului

Peste 50% din cultura de sfeclă, distrusă de înghețurile din aprilie. Fermierii cer susținere din partea statului
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Olko1975

Înghețurile severe de la începutul lunii aprilie au compromis peste 5.500 de hectare de sfeclă de zahăr, adică aproximativ 58% din suprafața deja semănată. Potrivit producătorilor, aceasta este una dintre cele mai grave situații din ultimii ani pentru cultura sfeclei din R. Moldova.

Pierderile la cultura de sfeclă, provocate de înghețuri, se ridică la aproximativ 53 de milioane de lei, a precizat Anatolie Gorodenco, Directorul departamentului materie primă din cadrul companiei moldo-germane Südzucker Moldova, care este cel mai mare producător de zahăr din R. Moldova.

„Fără un suport din partea statului, cred că ramura nu poarte fi păstrată în continuare și noi am putea să fim în prag de faliment total în ceea ce privește zahărul”, a precizat Anatolie Gorodenco.

Reprezentanții companiei spun că în prezent lucrează împreună cu fermierii parteneri pentru a identifica cele mai bune soluții de redresare a situației. Între timp, producătorii de sfeclă de zahăr solicită implicarea statului și acordarea unui suport minim pentru cei afectați.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„La ziua de astăzi avem înghețate 5.550 de hectare (de sfeclă de zahăr - n. red.). Este greu să-l convingi pe fiecare fermier să reînsămânțeze, după înghețurile din această primăvară și pierderile de 300 de milioane de anul trecut din ramură. Vrem și susținerea statului, măcar parțial, în ceea ce ține de TVA, care a fost plătită”, a declarat președintele Asociației Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova, Alexei Chiriac.

Amintim că, începând cu ziua de 7 aprilie și până pe 14 aprilie, în R. Moldova s-au înregistrat temperaturi negative de până la -5 grade Celsius. Înghețurile au afectat semnificativ plantațiile pomicole și viticole, aflate în plină înflorire. Cei mai afectați au fost caișii, cireșii și piersicii. De asemenea, în urma înghețurilor au avut de suferit culturile de grâu, rapiță și sfeclă de zahăr.

Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Brânză, declara anterior că în unele regiuni, în special în nordul R. Moldova, rodul pomilor înfloriți a fost compromis în proporție de 90–100%.

În unele regiuni, rodul pomilor înfloriți a fost compromis în proporție de 90–100%
Înghețurile de săptămâna trecută au adus pagube considerabile. În unele regiuni, în special în nordul R. Moldova, rodul pomilor înfloriți a fost compromis în proporție de 90–100%. Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Brânză, a declarat acest lucru pentru NewsMaker. Amintim că, înc…

Asociația „Forța Fermierilor” a cerut declararea stării de criză în agricultură la nivel de țară, în legătură cu pagubele provocate de înghețurile din această primăvară. Reprezentanții Asociației critică Guvernul pentru faptul că nu a prezentat soluții concrete pentru depășirea crizei și sprijin pentru fermierii afectați.

Asociația „Forța Fermierilor” cere declararea stării de criză în agricultură
Asociația „Forța Fermierilor” cere declararea stării de criză în agricultură la nivel de țară, în legătură cu pagubele provocate de înghețurile de la început de aprilie. Reprezentanții Asociației critică Guvernul pentru faptul că, în cadrul întrevederii din 17 aprilie cu asociațiile din sectorul agr…