Percheziții la Parlamentul European, în dosarul de interferență rusă în alegerile europene

Percheziții la Parlamentul European, în dosarul de interferență rusă în alegerile europene
Sursa foto: eureporter.co

Percheziții sunt în desfășurare în birourile unui „colaborator” al Parlamentului European de la Bruxelles şi Strasbourg, precum şi la domiciliul acestuia din Bruxelles, în cadrul anchetei privind suspiciunile de ingerință ruse și de corupție, a anunțat miercuri procuratura federală belgiană, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, persoana vizată este un fost asistent parlamentar al europarlamentarului german Maximilian Krah, din partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), scrie sursa citată.

Potrivit EFE, un judecător de instrucție al unui tribunal din Bruxelles a dispus percheziționarea locuinței acelui fost asistent situată în cartierul Schaerbeek din Bruxelles şi a biroului acestuia din clădirea PE din Strasbourg (Franța), efectuată în colaborare cu Eurojust şi autoritățile judiciare franceze.

Perchezițiile fac parte dintr-o anchetă declanșată în aprilie în legătură cu „un caz de ingerință, corupție pasivă și militantism într-o organizație criminală și se referă la indicii de ingerință rusă”, a indicat Parchetul.

Potrivit suspiciunilor, lucrători din Parlamentul European ar fi fost plătiți „pentru a promova propaganda rusă prin intermediul site-ului web de informații Vocea Europei”. Parchetul a precizat că „există indicii că angajatul Parlamentului European a jucat un rol important în această problemă”.

La rândul lor, surse din biroul de presă al Parlamentului European au indicat pentru EFE că nu pot comenta investigațiile în curs.

„Parlamentul European colaborează pe deplin cu autoritățile polițienești şi judiciare pentru a ajuta cursul justiției şi va continua să facă acest lucru” şi, în acest context, marți a fost facilitat accesul în birou, potrivit acelorași surse.

În aprilie, Parchetul federal din Belgia a anunțat o anchetă privind amestecul Rusiei în relația cu politicieni europeni, inclusiv plăți către membri ai Parlamentului European, pentru a disemina propaganda rusă.

Ancheta se referă la rețeaua de propagandă pro-Kremlin care a fost descoperită încercând să influențeze Parlamentul European şi viitoarele alegeri europene din 6-9 iunie, ale cărei activități pot fi considerate infracțiuni în Belgia.

„Ancheta arată cum Moscova a abordat și a plătit, de asemenea, europarlamentari pentru a promova aici propaganda rusă. Serviciile secrete belgiene au confirmat existența unei rețele de interferență pro-ruse cu activitate în mai multe țări europene și aici, în Belgia”, a indicat premierul belgian Alexander De Croo în aprilie.

De Croo a explicat apoi că serviciilor de informații belgiene „le este clar” că obiectivul Moscovei este să ajute mai mulți candidați pro-ruși să fie aleși la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, pentru a consolida narațiunea pro-rusă din instituția europeană.