Percheziții CNA la multe oficii teritoriale ale Serviciului Fiscal. O persoană a fost reținută

Percheziții CNA la multe oficii teritoriale ale Serviciului Fiscal. O persoană a fost reținută
Colaj ziar.md.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au desfășurat marți, 4 iunie, zeci de percheziții în nordul țării în cadrul unor dosare pornite pe fapte de corupție, în care sunt cercetate acțiunile ilicite ale unor angajați ai Serviciului Fiscal de Stat (SFS) din oficiile teritoriale Bălți, Șoldănești, Soroca, Fălești și Florești.

Potrivit faptelor investigate, începând cu anul 2023 și până în prezent, angajații Direcțiilor Deservire Fiscală (DDF) Șoldănești, Fălești, Bălți, Soroca și Florești ale Serviciului Fiscal de Stat ar fi pretins și primit bani de la mai mulți contribuabili, pentru tăinuirea încălcărilor fiscale, inclusiv acceptarea restituirii de TVA contrar normelor prestabilite, mărimea mitei constituind 10% din suma returnată.

În cadrul investigațiilor, s-a constatat că angajați fiscali împărțeau mita, iar unii reprezentanți ai conducerii direcțiilor menționate primeau bani pentru evaluarea pozitivă a angajaților din subordine în scopul obținerii procentului salarial ridicat.

Astfel, în urma celor 36 percheziții efectuate la domiciliile, mijloacele de transport și birourile de serviciu ale funcționarilor publici au fost ridicate obiecte și documente relevante cauzei penale, inclusiv 1.500.000 de lei. La moment 5 persoane au calitatea de bănuit, una fiind reținută pentru 72 de ore.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

CNA precizează că în dimineața zilei de 4 iunie, mai multe autodenunțuri au fost depuse privind coruperea funcționarilor fiscali, inclusiv și pe unii funcționari de conducere. Ancheta se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii Chișinău cu suportul Serviciului Fiscal de Stat.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că instituția este deschisă pentru cooperare și acordă tot suportul necesar organelor de drept în vederea elucidării cazului. Totodată, Serviciul Fiscal de Stat „se disociază de funcționarii fiscali care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității”.