Pentru prima dată, CET-Nord a cumpărat gaze naturale de pe bursă. Anunțul făcut de Ministerul Energiei

Pentru prima dată, CET-Nord a cumpărat gaze naturale de pe bursă. Anunțul făcut de Ministerul Energiei
Sursa foto: cet-nord.md

Ministerul Energiei din R. Moldova anunță că întreprinderea CET-Nord a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM EAST ENERGY. Potrivit instituției, licitația s-a desfășurat joi, 11 aprilie, în conformitate cu procedura de organizare și funcționare a platformei Over the Counter (OTC).

„Câștigătoare a licitației a fost desemnată compania SRL „NATURAL GAZ DC”, iar vineri a fost semnat contractul pentru livrarea a 22279,649 MWh-G, la prețul de 691,90 (lei/ MWhG). Cantitatea de gaze este procurata pentru perioada mai-septembrie”, a notat Ministerul.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Prețul include toate costurile aferente livrării gazelor naturale până la locul de consum, inclusiv costurile de transport, echilibrare și alte taxe. Instituția mai menționează că prețul înregistrat în tranzacție este în linie cu media europeană luând în calcul o cantitate, o perioadă de livrare și servicii incluse similare.

Totodată, conform datelor puse la dispoziție de Natural Gas DC SRL, gazele naturale ce urmează a fi furnizate către CET NORD SA vor fi achiziționate în exclusivitate de pe bursele europene, inclusiv din România.

Concomitent, Ministerul spune că prin intermediul platformei Bursei Române de Mărfuri, orice consumator non-casnic își poate asigura achiziționarea de gaze naturale printr-un proces de licitație electronică la care pot participa toți furnizorii de gaze naturale înregistrați.