Pensiune, casă rurală sau hostel: Agenții economici pot solicita online certificatul de clasificare a structurilor de primire turistică
Obținerea unui certificat de clasificare a structurilor de primire turistică a devenit mai accesibilă pentru agenții economici. Agenția Servicii Publice (ASP) a lansat un nou serviciu electronic care permite depunerea online a cererii pentru eliberarea acestui document, informează ASP.
După examinarea cererii și a documentelor depuse, reprezentanții agenției verifică la fața locului dacă sunt respectate criteriile minime obligatorii, iar ulterior întocmesc o notă de verificare.
Clasificarea structurilor turistice se realizează prin acordarea unui număr de stele, în funcție de tipul unității, dotări, condiții și calitatea serviciilor oferite. Obținerea unei clasificări oficiale crește credibilitatea în fața turiștilor și confirmă respectarea standardelor minime de calitate.
Serviciul este gratuit și poate fi accesat de administratorii companiilor care dispun de semnătură electronică. Pentru depunerea cererii, solicitantul trebuie să se autentifice prin sistemul MPass, să încarce actele necesare și să semneze online documentele.
Iată cum sunt clasificate structurile de primire turistică:
- Pensiunea agroturistică este o structură de primire turistică, situată într-o localitate rurală sau pe teren cu destinație agricolă, destinată cazării turiștilor, cu o capacitate mai mare de 3 camere, funcționând în locuințe private sau în construcții independente, care exercită una sau mai multe activități agricole, inclusiv producător casnic, pe lângă activitatea de turism.
- Casa rurală este o structura de cazare turistică și după caz, de alimentare, organizată în baza unei sau mai multe case/construcții ce aparțin unei gospodării deținute în proprietate privată în aceeași localitate rurală în stil arhitectural tradițional. Alimentaţia turiştilor se asigură, inclusiv, cu produse din producția proprie.
- Hostelul este o structură destinată cazării persoanelor fizice, cu grupuri sanitare comune (separate pe sexe), având facilități de preparare și păstrare a hranei, precum și de servire a mesei în bucătării comune, echipate cu ustensile.