Patru localități din Zona de Securitate sunt asigurate cu gaze naturale

Patru localități din Zona de Securitate sunt asigurate cu gaze naturale
Sursa foto: Europa Liberă Moldova

Localitățile Coșnița, Pohrebea, Doroțcaia și Pîrîta din raionul Dubăsari, subordonate autorităților constituționale de la Chișinău, dar conectate la infrastructura energetică din malul stâng al Nistrului, sunt aprovizionate cu gaze naturale. Deputatul PAS, Roman Roșca, susține că livrările vor fi posibile atâta timp cât există suficientă presiune în țevile de gaz natural din infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului.

„Deși sunt conectate la infrastructura energetică din malul stâng al Nistrului, a fost găsită o soluție pentru livrare de gaze naturale, unor localități aflate sub control constituțional al Republicii Moldova. Livrările vor fi posibile atâta timp cât există suficientă presiune în țevile de gaz natural din infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului. Această soluție a fost posibilă deoarece aceste localități își achită facturile către Moldova Gaz”, precizează deputatul Roman Roșca.

Localitățile din Zona de Securitate subordonate Chișinăului, dar care achită facturile la gaz natural direct către Tiraspoltransgaz, și restul localităților aflate sub controlul regimului neconstituțional au fost deconectate de la gazele naturale pe 1  ianuarie 2025, după ce au fost oprite livrările din Rusia.

Deputatul partidului de guvernământ precizează că, în prezent, Comisia națională pentru situații excepționale elaborează o serie de acțiuni, pentru a veni în sprijinul localităților din zona de securitate, aflate sub control constituțional.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat, din cauza războiului, să prelungească contractul de tranzit cu gigantul energetic rus Gazprom.

Din prima zi a anului nou, Centrala de la Cuciurgan a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, iar mii de consumatori din stânga Nistrului au rămas fără gaze naturale, energie termică și apă caldă. Regiunea transnistreană ar dispune de rezerve de cărbune pentru acoperirea necesităților proprii de energie electrică și căldură timp de 50 de zile. Pe 3 ianuarie, au început întreruperile programate de energie electrică în localitățile din stânga Nistrului.

Criză energetică în R. Moldova. Situația de pe ambele maluri ale Nistrului
Anul 2025 a început cu o criză energetică majoră în R. Moldova. Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat, din cauza războiului, să prelungească contractul de tranzit cu gigantul energetic rus Gazprom. Regiunea transnistreană nu mai primeșt…