PAS cere avizul Curții Constituționale la proiectul privind modificarea Constituției
Președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități Veronica Roșca a anunțat marți că proiectul privind modificarea Constituției R. Moldova a fost definitivat și va fi transmis în adresa Curții Constituționale (CC).
„Am definitivat proiectul de lege privind modificarea Constituției R. Moldova și vom solicita astăzi o propunere de inițiere a referendumului republican de revizuire a Constituției în adresa Curții Constituționale de a emite un aviz ce vizează această propunere de modificare a Constituției R. Moldova”, a declarat deputata.
Roșca a menționat că propunerea include proiectul de hotărâre al Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional cât și propriu zis proiectul de lege pentru modificarea Constituției R. Moldova.
„În primul rând se dorește reconfirmarea identității europene a poporului R. Moldova și declararea integrării europeană drept obiectiv strategic al R. Moldova. Astfel, se propune completarea preambulului Constituției R. Moldova cu două aliniate noi. Totodată se propune completarea Constituției cu un nou titlu, titlul 5 prim „Integrarea în Uniunea Europeană”. Se propune aderarea R. Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene și să se realizeze de către Parlament prin lege organică. Totodată, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne cu respectarea prevederilor actului de aderare”, a adăugat aceasta.
Președinta Comisiei a accentuat că marți, 9 aprilie, are loc demararea propriu-zisă a inițierii referendumului constituțional de modificare a Constituției, iar următoarea etapă presupune eliberarea avizului de către CC. Ulterior, deputații sunt responsabili de prezentarea în adresa Parlamentului a proiectului de hotărâre care trebuie să conțină data referendumului și întrebarea care va fi pusă în adresa cetățenilor.
Potrivit proiectului, referendumul ar urma să aibă loc pe 20 octombrie anul curent, iar întrebarea care va fi pusă cetățenilor va fi: „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Constituția R. Moldova ar urma să fie modificată dacă cetățenii țării vor susține aderarea la Uniunea Europeană în cadrul referendumului din toamnă. Luni, 8 aprilie, la Parlament a avut loc prima rundă de consultări publice pe marginea acestui proiect.
Pe 18 martie, președinta țării, Maia Sandu, a făcut apel către Parlament să fie inițiate activitățile pentru organizarea referendumului.
Partidul Comuniștilor din R. Moldova a anunțat că va boicota referendumul republican, privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, solicitat de șefa statului, Maia Sandu.