Parlamentul Georgiei a adoptat controversata lege a „agenților străini” în a treia lectură

Parlamentul Georgiei a adoptat controversata lege a „agenților străini” în a treia lectură
Colaj ziar.md

Parlamentul de la Tbilisi a adoptat controversata lege a „agenților străini” în a treia lectură, transmite publicația „Эхо Кавказа”. În pofida protestelor la care au participat zeci de mii de georgieni și criticilor din partea partenerilor internaționali, proiectul a fost susținut de 84 de deputați, în timp ce 30 au votat împotrivă.

În timpul ședinței parlamentare, protestele au continuat atât în capitala Georgiei, în special - lângă clădirea Parlamentului, cât și în alte orașe din țară, astăzi fiind a 29-a zi de manifestații zilnice.

Deși președinta Salome Zurabișvili a promis anterior că va pune veto asupra acestei legi, deputații partidului de guvernământ „Visul Georgian” pot trece peste veto cu un vot majoritar. Dacă ulterior șeful țării nu semnează legea, aceasta este semnată și publicată de către președintele Parlamentului.

0:00
/
Sursa video: Mariam Nikuradze / Twitter
0:00
/
Sursa video: JAMnews
0:00
/
Sursa video: publika.ge

Amintim că, în seara zilei de miercuri, 1 mai, deputații de la Tbilisi au votat controversatul proiect de lege privind „agenții străini” în a doua lectură. Ulterior, pe 13 mai, comisia juridică a Parlamentului georgian a susținut proiectul de lege în a treia lectură.

Legea privind „agenții străini” a fost inițiată de partidul de guvernământ, „Visul Georgian”. Potrivit autorilor documentului, scopul proiectului este sporirea transparenței activității ONG-urilor și a surselor de informare în masă, care primesc finanțare străină.

Opoziția georgiană susține că autoritățile vor folosi această lege pentru a exercita presiuni asupra mass-mediei independente, așa cum s-a întâmplat anterior în Rusia. Opozanții documentului îl numesc „lege rusească”, făcând o asociere cu legea privind agenții străini, adoptată de Rusia în 2012.

Noi proteste la Tbilisi, împotriva legii „agenților străini”. Proiectul va fi votat în lectură finală pe 14 mai
Mii de oameni au participat duminică la un nou protest în capitala Georgiei, Tbilisi, împotriva proiectului de lege privind „influența străină”, care urmează să fie aprobată pe 14 mai în lectura a treia - finală. Criticii interni și țările occidentale au spus legea că va fi folosită pentru a reprima