Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la blocul comunitar

Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la blocul comunitar, a anunțat, marți, europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.
Comisia pentru afaceri externe a votat astăzi, 13 mai 2025, Raportul anual al PaE privind țara noastră. Potrivit lui Mureșan, raportul salută angajamentul autorităților din R. Moldova de a finaliza procesul de screening al legislației în contextul aderării la UE și de a deschide primele capitole efective de negociere în următoarele luni.
Comisia pentru afaceri externe din cadrul PaE a solicitat Comisiei Europene (CE) să ofere un sprijin mai consistent autorităților de la Chișinău pentru ca aceste obiective să fie atinse, iar procesul de aderare să fie accelerat.
„În contextul amenințărilor venite din partea Rusiei la adresa Uniunii Europene și a țărilor din vecinătate, accelerarea integrării europene a Republicii Moldova, dar și a Ucrainei, trebuie să devină o prioritate strategică pentru UE în perioada următoare”, afirmă acesta.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totodată, membrii Comisiei au mai solicitat liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și R. Moldova. Conform lui Mureșan, această măsură ar înlocui actuala liberalizare temporară, introdusă după declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia, care a permis produselor agricole moldovenești — private de accesul la piețele din est — să fie redirecționate către piața europeană.
Mureșan a subliniat că liberalizarea temporară a dus deja la o creștere semnificativă a exporturilor produselor agricole moldovenești către UE, în beneficiul producătorilor locali.
Raportul urmează să fie supus votului final în plenul Parlamentului European în luna iunie, a mai anunțat europarlamentarul român.

Amintim că R. Moldova și Ucraina au depus cererile de aderare la UE în martie 2022 și au parcurs împreună pașii de până acum în procesul de aderare la UE, iar UE le-a tratat ca pe un tandem. Pe 25 iunie 2024, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina.
De menționat că R. Moldova a obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina. Maia Sandu a declarat cu diverse ocazii că R. Moldova va adera la UE până în 2030.
Negocierile cu Ucraina sunt blocate de Ungaria, care a ridicat mai multe obstacole și a cerut consolidarea drepturilor minorității maghiare din vestul Ucrainei. Așa cum toate deciziile privind extinderea UE necesită unanimitate, Ungaria poate, practic, să țină Ucraina în afara blocului comunitar atâta timp cât consideră necesar.