Parlamentul danez a respins propunerea de recunoaştere a statului palestinian

Parlamentul danez a respins propunerea de recunoaştere a statului palestinian
Imagine simbol

Parlamentul danez a respins marți, 28 mai, un proiect de lege privind recunoașterea unui stat palestinian. Asta după ce ministrul de Externe danez, Lars Lokke Rasmussen, a declarat anterior că lipsesc condițiile necesare pentru o țară independentă, scrie Reuters.

Irlanda, Spania şi Norvegia au recunoscut marţi în mod oficial un stat palestinian, după ce anunţul lor de săptămâna trecută că vor face acest lucru a înfuriat Israelul, care a calificat acest demers drept o „recompensă pentru terorism” şi şi-a rechemat ambasadorii, scrie Agerpres.

Proiectul de lege danez a fost propus pentru prima dată la sfârşitul lunii februarie de patru partide de stânga.

„Nu putem recunoaşte un stat palestinian independent, din simplul motiv că nu există cu adevărat condiţiile prealabile”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen atunci când proiectul de lege a fost dezbătut pentru prima dată în parlament, în aprilie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Marți, Rasmussen, care nu a fost prezent la vot, a spus că „nu pot susţine această rezoluţie, dar își doresc să vină o zi în care vor putea”.

Danemarca a transmis, după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 care a declanşat campania militară a Israelului în Gaza, că Israelul are dreptul să se apere, dar mai recent a îndemnat ţara să dea dovadă de reţinere şi a susţinut că trebuie să respecte dreptul internaţional.

Dublin, Madrid şi Oslo au prezentat decizia lor ca pe un demers menit să accelereze eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza şi au îndemnat alte ţări să le urmeze exemplul.

Norvegia, Irlanda și Spania recunosc independența statului palestinian. Israelul recheamă doi ambasadori
Norvegia, Irlanda și Spania recunosc independența statului palestinian. Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a fost primul care a anunțat acest lucru în dimineața zilei de miercuri, 22 mai. Ulterior, cu un anunț similar a venit premierul irlandez Simon Harris și premierul spaniol Pedro Sanchez. Potr…