Papa Francisc se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul Summitului G7 din Italia

Papa Francisc se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul Summitului G7 din Italia
Papa Francisc și Volodimir Zelenski la Vatican, 13 mai 2023. Sursa foto: Getty Images

Suveranul Pontif va purta astăzi discuții bilaterale cu mai mulți lideri mondiali, în cadrul Summitului G7 din Italia. Printre aceștia se numără și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite serviciul de presă al Sfântului Scaun.

Săptămâna trecută, șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a anunțat că s-a întânit cu Papa Francisc la Vatican. Potrivit oficialului ucrainean, discuțiile s-au axat asupra pregătirilor pentru Summitul de pace pentru Ucraina, care se va desfășura timp de două zile, în perioada 15-16 iunie, în Elveția.

La începutul lunii mai, președinta Elveției, Viola Emgerd, l-a invitat pe Papa Francisc la conferința pentru pace, notează Radio Svoboda. Vaticanul și-a confirmat participarea, dar a precizat că va veni un reprezentant al Papei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Anterior, declarațiile lansate de Suveranul Pontif în privința războiului din Ucraina au fost criticate dur de mai multe țări. În martie, Papa Francisc a declarat într-un interviu pentru RSI (Radioteleviziunea elvețiană în limba italiană) că partea care pierde trebuie „să aibă curajul să ridice steagul alb și să înceapă negocierile de pace”.

Drept răspuns, liderul de la Kiev l-a acuzat pe Francis că „este implicat într-o mediere virtuală între cei care vor să trăiască și cei care vor să te distrugă”. Ulterior, în aprilie, Papa a cerut lumii „să nu cedeze logicii extorcării și războiului” și a vorbit despre „calea dialogului și a diplomației, care poate face multe”.

Amintim că Summitul G7 din Italia se desfășoară în perioada 13-15 iunie, la Borgo Egnazia, Apulia. În cadrul summitului, Ucraina a semnat două acorduri de securitate: unul cu SUA și altul cu Japonia. Ambele documente au fost semnate pentru o perioadă de zece ani.