Pacienții din R. Moldova, transportați în ambulanțe vechi. Peste 50% din vehicule au termenul de exploatare depășit

Pacienții din R. Moldova, transportați în ambulanțe vechi. Peste 50% din vehicule au termenul de exploatare depășit
Imagine simbol. Sursa foto: Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească 

Peste jumătate dintre ambulanțele din țara noastră au termenul de exploatare depășit. Întrucât nu dispun de bani pentru procurarea unor vehicule noi, medicii de la spitalele raionale sunt nevoiți să transporte pacienții în ambulanțe cu o vechime de peste 20 de ani, notează TVR Moldova.

Potrivit sursei citate, printre șoferii care visează la o ambulanță nouă se numără Vlad Coiman, din oraşul Anenii Noi. De aproape şase luni, bărbatul conduce cea mai veche autosanitară din raion, produsă acum 21 de ani, plină de rugină şi cârpită pe alocuri.

„Iluminatul nu mai este același. Este mai lentă. În salon, de exemplu, este mai mică. Mai mulți factori, care influențează în timp asupra metalului”, spune șoferul de ambulanță, precizând că autosanitara se defectează tot mai des în ultima perioadă.

Substaţia Asistenţă Medicală Urgenţă Anenii Noi are în dotare 11 autospeciale, repartizate în mai multe localităţi. Nouă dintre acestea au un grad de uzură de 100%.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La nivel internațional, termenul de exploatare a unei ambulanțe este de cinci ani. TVR Moldova notează că 303 dintre cele 435 de autosanitare din dotarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) au un grad de uzură de 100%. Pentru reparaţia şi întreţinerea acestora, instituţia cheltuie anual circa60 de milioane de lei.

„Au deja un parcurs mare şi necesită reparație practic în fiecare an. Avem chiar şi staționări, din cauza lor, pentru că dacă avem un timp mai anevoios, zăpadă, drumuri impracticabile - aceste ambulanţe des sunt scoase din funcţiune”, a declarat vicedirectorul dezvoltare, infrastructură și coordonare serviciu în cadrul CNAMUP, Iurie Crasiuc.

Până la toamnă, autorităţile îşi propun să achiziţioneze 62 de ambulanţe noi, pentru acestea fiind alocate 3,5 milioane de euro din bugetul de stat. Potrivit sursei citate, autorităţile poartă acum negocieri şi cu Guvernul Japoniei, care este dispus să ofere R. Moldova un grant de peste 10,4 milioane de euro pentru procurarea a 130 de autosanitare.