Opt organizații vor primi granturi în domeniul îmbătrânirii active. Ce proiecte vor implementa

Opt organizații vor primi granturi în domeniul îmbătrânirii active. Ce proiecte vor implementa
Imagine simbol

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a desemnat 8 organizații necomerciale câștigătoare a Programului de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active, ediția 2024. La concurs au participat 41 organizații care implementează proiecte şi iniţiative cu impact asupra promovării politicii în domeniul îmbătrânirii active la nivel naţional, cât şi regional.

Potrivit MMPS, 0rganizațiile au prezentat la concurs proiecte care au avut drept scop elaborarea și aprobarea, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, a strategiilor de integrare a perspectivei îmbătrânirii, promovarea participativă a vârstnicilor prin implementarea programelor de instruire în domeniul tehnologiilor informaționale, activități social – culturale, voluntariat şi dialog intergenerațional.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În urma examinării și evaluării dosarelor, Comisia de examinare a decis acordarea granturilor următoarelor organizațiilor necomerciale:

1. A.O. A Doua Tinerețe, din Chișinău, își propun creșterea contingentului activ al ansamblului de dansuri folclorice „A doua tinerețe” de la 20 până la 30 persoane până la sfârșitul proiectului și organizarea festivalului „Îmbătrânim în ritm de dans”.

2. AGAL ,,Drumul Vechi Moldovenesc” din satul Țipala, raionul Ialoveni, are ca obiectiv crearea Clubului de seniori în Țipala, Ialoveni și instruirea a 30 vârstnici în utilizarea tehnologiilor informaționale.

3. A.O. Asociația Muzical-Corală, din Chișinău, prin proiectul ,,Corul bunicilor” își propune să selecteze 40 de beneficiari vârstnici. Persoanele de la 60 ani și peste vor participa într-un workshop de 6 zile, în cadrul căruia vor fi oferite ore de sport, de marketing, de dicție și de muzică.

4. A.O. Adăpost și Alinare, din Ungheni, își dorește promovarea Centrului de zi pentru vârstnici, organizarea activităților culturale, interculturale, de recreere și socializare pentru 30 de persoane vârstnice din municipiul Ungheni, în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora.

5. A.O. Alianța între Generații, din Fălești, își propune crearea tarafului seniorilor de muzică populară și lăutărească și prezentarea a 10 concerte în fața publicului din cadrul Cluburilor seniorilor din 10 localități.

6. A.O. Baxani – Baștina din satul Baxani, Soroca, își dorește instruirea a 40 de vârstnici în utilizarea tehnologiilor informaționale din satul Băxani.

7. A.O. Femei Implicate din orașul Drochia, are ca obiectiv elaborarea a 6 strategii de dezvoltare locala în 6 localități în comun cu autorităţile administraţiei publice locale și amenajarea unui parc pentru vârstnici.

8. A.O. Afina din municipiul Bălți își propune instruirea și ghidarea a 40 de vârstnicilor în utilizarea tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, adaptând programele de instruire la nevoile și capacitățile specifice persoanelor în etate, cât și facilitarea comunicării între generații.

Totodată, vor mai fi finanțate câteva organizații necomerciale de către Centrul de Caritate pentru Refugiați.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat ediția VIII a Programului de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active, în luna februarie curentă. Durata implementării proiectelor este de 6 luni, iar suma totală oferită spre finanţare este de 1.000.000 lei, acordată din bugetul de stat.