Omagiu lui Alexei Navalnîi: La Chișinău va fi difuzat documentarul „Navalny”. Intrarea este liberă

Omagiu lui Alexei Navalnîi: La Chișinău va fi difuzat documentarul „Navalny”. Intrarea este liberă
Secvență din documentarul „Navalny”

La Chișinău va fi difuzat filmul „Navalny”, a cărui acțiune se învârte în jurul otrăvirii lui Alexei Navalnîi, în vara anului 2020, a investigării acestei crime și a procesului de tratament și de recuperare a celui mai cunoscut politician al opoziției din Rusia. Potrivit Ministerului Culturii, proiecția reprezintă un omagiu adus opozantului rus, care a murit într-o închisoare din Siberia pe 16 februarie curent - „un adevărat erou al zilelor noastre”.

„La două săptămâni de la moartea celui care, pentru zeci de ani înainte, va rămâne simbolul curajului și al libertății în Rusia și întreaga lume - fapt pentru care a plătit cu propria viață - vă invităm la proiecția filmului „NAVALNY”! Evenimentul este dedicat memoriei lui Alexei Navalnîi, un luptător neînfricat pentru democrație și dreptate, un combatant ardent contra corupției și tiraniei, ucis în Gulagul zilelor de azi din Rusia”, precizează Ministerul.

Documentarul în regia lui Daniel Roher, care a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar la Gala Premiilor Oscar în 2023, va fi difuzat joi, 29 februarie, la cinematograful „Odeon”, cu începere la ora 18:00, în limba engleză. Intrarea este liberă.

Moartea lui Alexei Navalnîi

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost declarat pe 16 februarie. Potrivit autorităților din Federația Rusă, acesta ar fi decedat în colonia IK-3 „Lupul Polar” din districtul autonom Iamalo-Neneț, Siberia, unde își ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru „extremism și fraudă”. Radiodifuzorul RT, afiliat Kremlinului, a scris că moartea acestuia a fost provocată de un cheag de sânge.

Autoritățile ruse au predat familiei corpul neînsuflețit al lui Alexei abia la nouă zile după anunțul morții acestuia. Ivan Jdanov, care în prezent este șeful Fundației de Combatere a Corupției, a spus anterior că anchetatorii au făcut presiuni asupra mamei politicianului. Aceștia i-au cerut să accepte înmormântarea secretă a fiului său, ori, în caz contrar, Alexei ar fi urmat să fie îngropat pe teritoriul coloniei.

Marți, 27 februarie, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîș, a declarat că familia și prietenii regretatului Alexei Navalnîi încă nu au găsit o locație unde ar putea să organizeze ceremonia de rămas bun. Potrivit lui Iarmîș, agențiile de servicii funerare refuză să îi deservească, iar una dintre acestea a invocat interdicția de a lucra cu echipa lui Navalnîi.

Atât președintele SUA Joe Biden, cât și unii lideri europeni, au declarat că vinovat de moartea lui Alexei Navalnîi este nimeni altul decât Vladimir Putin.

Agențiile de servicii funerare din Rusia refuză să organizeze înmormântarea lui Alexei Navalnîi
După o zi de căutări, familia și prietenii regretatului Alexei Navalnîi încă nu au găsit o locație unde ar putea să organizeze ceremonia de rămas bun. Marți, 27 februarie, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîș, a declarat că agențiile de servicii funerare refuză să îi deservească. Una…
Alexei Navalnîi „a murit din cauze naturale”, anunță șeful spionajului militar ucrainean
Șeful Serviciului de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Kiril Budanov, a declarat că liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit din cauze naturale în penitenciar, scrie Hromadske. „S-ar putea să vă dezamăgesc, dar ceea ce știm este că a murit într-adevăr din cauza unui cheag de s…
La nouă zile după ce a fost declarat mort, corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale
Actualizare, 17:41: Purtătoarea de cuvânt a regretatului Alexei Navalnîi, Kira Iarmîș, a anunțat cu puțin timp în urmă că autoritățile i-au predat mamei lui Alexei corpul neînsuflețit al opozantului rus. „Corpul lui Alexei a fost predat mamei sale. Mulțumim foarte mult tuturor celor care au cerut a…
DOC/ Mai multe voci de la Chișinău cer ca în capitala R. Moldova să apară o stradă în numele lui Alexei Navalnîi
Consilierul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Victor Chironda, i-a cerut primarului general Ion Ceban să inițieze procesul de identificare și schimbare a denumirii unei străzi din capitală în memoria opozantului rus Alexei Navalnîi. „Am așteptat o să…