„O victorie împotriva Rusiei” sau rezultate „greu de explicat”. Reacții din exterior după scrutinele de duminică

„O victorie împotriva Rusiei” sau rezultate „greu de explicat”. Reacții din exterior după scrutinele de duminică
Colaj ziar.md

Deputatul european Siegfried Mureșan și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, sunt printre primii oficiali străini care au comentat rezultatele alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie. În timp ce Mureșan consideră că rezultatele preliminare reprezintă o victorie împotriva Federației Ruse, Peskov a declarat că acestea „ridică o mulțime de întrebări”.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan consideră că Federația Rusă a „mobilizat resurse fără precedent în încercarea de a influența rezultatul alegerilor democratice și al referendumului” privind aderarea la UE, iar rezultatele acestor scrutine „reprezintă o victorie”.

„Rezultatul alegerilor este o victorie a oamenilor din Republica Moldova. Este o victorie pentru un viitor european garantat. Este o victorie împotriva Federației Ruse care a mobilizat resurse fără precedent în încercarea de a influența rezultatul alegerilor democratice și al referendumului. Rezultatul strâns al referendumului nu înseamnă că R. Moldova este divizată, ci înseamnă că, în ciuda propagandei și a implicării masive a Federației Ruse, oamenii au găsit puterea de a alege Europa”, a afirmat Mureșan, într-o postare pe Facebook.

Siegfried Mureșan crede că „rezultatul pozitiv al referendumului privind aderarea R. Moldova la UE va determina Europa să crească și mai mult sprijinul pentru modernizarea țării, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor și pregătirea R. Moldova de aderarea la UE”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, crede că rezultatele alegerile din R. Moldova au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a UE.

„Indicatorii pe care îi vedem astăzi, pe care îi monitorizăm, dinamica schimbărilor lor, desigur, ridică o mulțime de întrebări”, a declarat Dmitri Peskov pentru TASS.

Peskov a descris campania electorală din R. Moldova ca fiind „lipsită de libertate” și a acuzat că opoziția a fost supusă represiunii.

Potrivit rezultatelor preliminare la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, Maia Sandu a acumulat puțin peste 42% din voturile cetățenilor, iar principalul său contracandidat, Alexandr Stoianoglo, a acumulat circa 26%. Astfel, peste două săptămâni, cei doi urmează să lupte în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

În ceea ce privește referendumul privind aderarea țării la UE, scorul este la limită, iar rezultatele preliminare arată că 50,39% au susținut modificarea Constituției, prin care aderarea țării noastre la UE să fie declarată obiectiv strategic, iar 49,61% au votat împotrivă.