O posibilă mină marină plutește în derivă în Marea Neagră. Forțele Navale Române intervin de urgență
Scafandrii Forțelor Navale Române intervin joi dimineață, 7 martie, după ce Garda de Coastă a semnalat prezența unei posibile mine marine, în zona Costinești - Mangalia. De la începutul războiului din Ucraina, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, anunță Ministerul Apărării Naționale a României.
„Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești -Tuzla - 23 August - Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină. Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenția Forțelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații. Imediat, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației”, anunță Ministerul Apărării Naționale a României într-un comunicat.
De la începutul războiului din Ucraina, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forțele Navale Române, cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război.
Ministerul Apărării Naționale a României precizează că prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD (Explosive Ordnance Disposal) ai Centrului 39 Scafandri în luna martie a anului 2022, la 70 km de Capu Midia.